Bilder från Stockholmsutställningen 1897 som presenterade tidens nya tekniska landvinningar, främst svenska industriella framsteg. Men utställare kom faktiskt även från Norge, Danmark, Finland och Ryssland. En internationell konstutställning ingick dessutom i arrangemangen. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.
Stockholmsutställningen 1897, eller som det egentligen hette, Allmänna konst- och industriutställningen i Stockholm 1897, var förlagd till Lejonslätten på Djurgården i Stockholm.
De svenska avdelningarna för konstindustri och hantverk dominerades av historiserande stilar och allmogekultur, men även jugendstilen var företrädd. En rekonstruktion av 1500-talets Stockholm fanns också till beskådan på utställningsområdet.
Stockholmsutställningen 1897 kan emellertid även ses som ett slags medium för tidens förhoppningar och föreställningar. Därtill presenterade den en rad nya medieteknologier, framför allt filmen. Med filmmediets hjälp dokumenterades till exempel utställnigens öpnnande.Oscar II förevigades dock inte bara på film, hans invigningstal bevarades också med hjälp av fonograf.
Mediehistoriskt utgjorde Stockholmsutställningen 1897 kulmen i etableringen av ett antal mediala attraktioner i det sena 1800-talets Stockholm, till exempel Skansen och vaxkabinettet Svenska Panoptikon.<br<
Men Stockholmsutställningen 1897 blickade kanske framför allt fram mot 1900-talets medielandskap och den mängd mediekulturer som kom att etableras kring de olika förevisade teknologierna. I medial framstegsoptimistisk anda förevisades kommande attraktioner som till exempel röntgenbilder, film och fonografer.
Publiken förundrades och förfasade sig. I etableringen av nya medier kolliderade oftast en befrämjande och didaktiskt, pedagogisk attityd med krasst kommersiella intressen. Nya sätt att se och höra kunde ge ny kunskap, men lockade kanske framför allt som underhållning i form av teknologiskt, uppdaterat nöje.