Champagneruset Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Champagneruset (1911)

Ett väldigt kort fragment, vilket är det enda som finns bevarat av filmen.

När den svenska spelfilmsproduktionen på allvar kom igång runt 1909-1910 var det ingalunda Stockholm som var Sveriges filmcentrum. Istället var det i Skåne som de första riktiga stegen mot en omfattande filmindustri togs. Visserligen hade ett antal kortare svenska spelfilmer spelats in tidigare, men det var först under dessa år som Svenska Biografteatern (nuvarande Svensk Filmindustri) i Kristianstad och Frans Lundberg i Malmö började en mera storskalig spelfilmsproduktion.

Medan de flesta a av Svenska Biografteaterns Kristiandstadsproduktioner har överlevt (om än i förkortade och ofullständiga versioner) återstår idag knappt några rörliga bilder alls från Frans Lundbergs produktionsbolag. Av de 24 spelfilmer som Lundberg producerade under sin korta verksamhetperiod 1910-1912 trodde man under många år att det endast var de två filmer som tillverkats på beställning av lundakarnevalen 1912 som hade överlevt, nämligen Kärlekens list och Med dolk och gift. När filmprofessorn Jan Olsson 1988 publicerade sin forskning om Lundbergs filmproduktion i boken ”Sensationer från en bakgård” hade han därför fått gå till övrigt källmaterial såsom programblad, textlistor och censuruppgifter för att kunna skapa en bild av bolagets verksamhet.

På 1990-talet återfanns korta fragment av två Frans Lundberg-filmer, dels Värmländingarna från 1910 och dels Champagneruset. Av Champagneruset återstod tyvärr endast 4 meter av ursprungliga 850 meter, vilket med en visningshastighet på 16 bilder per sekund motsvarar drygt tio sekunder. Om dessa få sekunder är representativa för bolagets produktion eller ens för den enskilda filmen går tyvärr inte att säga. Däremot kommer vi inom en snar framtid få en tydligare bild av hur en Frans Lundberg-producerad film kunnat se ut. För några år sedan återfanns nämligen i Frankrike originalnegativet till Lundbergproduktionen Komtessan Charlotte från 1912 i regi av Poul Welander, och i skrivande stund (2014) pågår ett restaureringsarbete av den filmen på Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet.

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!