Direktörn är upptagen Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Direktörn är upptagen (1945)

En kortfilm om hobby. Bilder av kung Gustav V som broderar, grevinnan Bonde som samlar på porlinspapegojor och greve Posse på miniatyrböcker, direktör Öhlin som leker med tåg medan Torsten Tegnér kopplar av i bastun.

Varför är direktören upptagen? För att han håller på med sin hobby, en fritidssyssla som enligt denna film från 1945 ”är bra på alla sätt”. Den som slår upp hobby i ett brittiskt etymologiskt uppslagsverk kan läsa att ordet kommer från en trähäst som man kunde leka med på 1500-talet, en cirkelformad träställning som hängdes på axlarna. Att leka med trähästen – som ibland kallades hobby – blev en synonym för att hålla på med sin favoritsyssla. Med tiden blev hobby något som man håller på med sin fritid, av intresse och för nöjes skull. Om detta att ha en hobby var förunnat borgarklass och adel från början, så har hobbyutövarna ökat i takt med att vanliga löntagare fått allt mer fritid sedan 1920-talet och framåt.

I Direktören är upptagen sysslar kronprinsen med arkeologi, direktören leker med tåg och grevinnan Ebba Bonde samlar på papegojor av porslin. En kavalkad av människor med såväl vanliga som udda intressen strömmar förbi. Några är kvinnor, men de flesta är män. Kan det vara så, undrar speakerrösten klarsynt, ”att gamla egocentriska Adam har för mycket tid över i hemmet?”.

Visades som förfilm till Fram för lilla Märta av Hasse Ekman.

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!