För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Staden vid Göta älv (1938)

Bilder från Göteborg. Hamnen, fiskhandel, nya och gamla bostadsområden, centrala Göteborg, torghandel och Liseberg

Staden Göteborg tycks ha haft en särskild dragningskraft på tidiga svenska dokumentärfilmare. Inte minst på Per G Holmgren, själv bördig från Annedal i Göteborg, vars tidiga filmkarriär kretsade kring havet i allmänhet och västkusten i synnerhet. "Havet lockar", "55 knop" och "Masthuggspojkar" är några av hans tidiga alster, tillsmmans med "Staden vid Göta älv": Kronan på verket i Holmgrens regikarriär var "Mälarpirater" från 1959 - också det en blöt historia, om än förlagd till lugnare vatten.

Som andra Göteborgsskildrare väljer Holmgren att fokusera på Göteborgs marina historia. Staden kallas faktiskt för fiskeläge, vilket ju kanske var en väl pittoresk beskrivning av Sveriges största hamnstad. Här ifrån stävar amerikabåtarna, här landar fiskebåtarna sina fångster. Till och med nöjesfältet Liseberg får ett marint tema i Holmgrens berättelse, här badas det och plaskas för fullt! 30-talets göteborgare kunde till och med roa sig i en bassäng med konstgjorda vågor!

Pliktskyldigt berättas om den lummiga staden med sina avenyer och kanaler, innan filmen återigen söker sig ut till havsbandet. Den "riktiga västkusten" är aldrig långt borta för en göteborgare. På solstekta kobbar och skär ligger skrattande badflickor och här dominerar "spänstighet och företagsam livsglädje" vardagen.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!