Huvudtema Filmpersonligheter

Tema Alva Lundin

Alva Lundin var en av Sveriges främsta filmtextdesigners. Hon kan tillskrivas stilen på mellantexter i Mauritz Stillers stumfilmer och designen på förtexter till verk av Ingmar Bergman, Hasse Ekman och många, många fler. För hon var inte bara ett typografiskt geni utan också extremt produktiv. I det här temat kan du se runt 50 (vilket bara är en tiondel!) av filmerna hon arbetade med.

(1889-1972) På Tekniska skolans (föregångare till Konstfack) kvinnliga avdelning i Stockholm studerade hon praktiska konstnärliga tekniker som figur- och landskapsmålning, typografi och kalligrafi. Under sent 1910-tal startade hon det typografiska formgivningsföretaget Lundins Ritbyrå tillsammans med maken Sven.

Svensk Filmindustri anlitade Alva Lundin som mellantextdesigner till Mauritz Stillers långfilm Herr Arnes Pengar (1919). Det blev början på en lång karriär som filmtextdesigner. Året därpå, då hon gjorde mellantexterna till samma regissörs Erotikon (1920), bidrog hon med sina textkort, innehållande lekfullt humoristiska illustrationer, till denna films ryktbarhet och klassikerstatus som modernt ironisk kärlekskomedi. Branschtidningen Filmnyheter skrev: ”Erotikon är alldeles uppenbart ett försök att skapa en svensk filmkomedi som är elegant och välgjord i minsta detalj och ända ner till texterna är resultatet en framgång. Dessa kommentarer som beledsagar handlingen är precis som de ska vara: snärta skickliga och roliga. Och ovanpå detta har de utförts med typografisk finess av fru Alva Lundin. Hon förtjänar stort beröm.”

Alva Lundin fortsatte att arbeta för Svensk Filmindustri som mellantext- och förtextdesigner under hela sitt yrkesliv och blev en av de flitigaste och minst kända filmarbetarna i svensk filmhistoria. Förtexterna var generellt sett utformade med sirlig text på kartonger som övertonades eller rullades neråt och Alva Lundins förtexter följde ofta den mallen.

Under 1940-talet börjar förtexterna att lämna kartongstadiet och tilläts ett större konstnärligt svängrum. Detta märks till exempel i Hasse Ekmans Banketten (1948) och i Ingmar Bergmans Törst (1949) där förtexterna läggs direkt på en rörlig bild. Ibland kunde förtexterna även skapa en kommentar till den kommande filmen, som i Alf Sjöbergs Fröken Julie (1951).

Alva Lundin har kallats “nestorn bland svenska filmkalligrafer” och hon arbetade med i stort sett alla verksamma regissörer under studioerans storhetstid. Hon anlitades även av de flesta av dåtidens verksamma filmbolag, som Terrafilm, Sandrews och Nordisk Tonefilm. Hon var oerhört produktiv, och mellan 1919 och 1960 skapade hon förtexter åt närmare 500 långfilmer och till ett mycket stort antal kortfilmer, journalfilmer, informationsfilmer och beställningsfilmer. Detta utgör en viktig påminnelse att mellantexter fortsatte att spela en viktig roll i ett omfångsrikt filmmaterial långt efter att ljudfilmen gjort denna specifika konstform mindre framträdande inom den långa fiktionsfilmen.

I Alva Lundins imponerande meritlista återfinns de flesta av den svenska långfilmens klassiker, som Gustaf Molanders En stilla flirt (1934) och Intermezzo (1936), Gustaf Edgrens Driver dagg faller regn (1946), Hasse Ekmans Fram för lilla Märta (1945) och Flicka och hyacinter (1950), Arne Mattssons Hon dansade en sommar (1951) samt Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953). Bland kortfilmerna hittar vi den experimentella Gamla Stan (1931), julklassikern Tomten (1941), den Oscars-belönade Människor i stad (1947) av Arne Sucksdorff och Gösta Werners Att döda ett barn (1953).

Ingmar Bergman, som hade svårt för de traditionella förtexterna, anlitade Alva Lundin endast till fyra av sina långfilmer. Dock gav han Alva Lundin ansvaret för designen av de nio reklamfilmer som han gjorde för tvålmärket Bris 1951-1953.

Alva Lundins sista film som förtextdesigner var 1960 för kortfilmen Nybyggarna i Faxälven , en dokumentärfilm om bäverbeståndet i Ångermanland som kommer att läggas ut på Filmarkivet.se inom kort.

Text: Mikaela Kindblom, filmpedagog och filmhistoriker, 2011, med tillägg av Kajsa Hedström, ansvarig utgivare, Filmarkivet.se, 2020

Lästips:

  • Bull, Sofia, ”Artistic titles in artistic films!: Investigating Swedish art-titles and the case of Alva Lundin”, Sofia Bull och Astrid Söderbergh Widding (red.), Not so silent: Women in cinema before sound (Stockholm: Acta Universitatis Stockholmiensis, 2010)
  • Dupré la Tour, Claire. “Intertitles and titles.”, Richard Abel (red.), Encyclopedia of Early Cinema (London: Routledge, 2005)
  • “En Kartongartist för svenska filmtexter: Lundins ritbyrå med Fru Alva Lundin i spetsen.” Filmnyheter nr 11, 1924
  • Wickbom, Ulf, Alva och Sven Lundin: mest om Alva. Hon blev berömd som en av de kvinnliga pionjärerna inom stumfilmen (2015)

Visar 21-40 av 48 filmer

Hans livs lopp

Hans livs lopp 1944 / 45 min

Socialdemokratisk valfilm. Unge Lasse ...

Kvinna i talarstol klädd i långkjol, blus och sjalett.

Vi på Vallberga 1944 / 33 min

Valfilm för Bondeförbundet 1944. ...

Gävle - porten till Stor-Norrland

Gävle - porten till Stor-Norrland 1943 / 20 min

Reportage från Gävle. Besök i ...

Waldemarsudde

Waldemarsudde 1943 / 7 min

Bilder från prins Eugens hem och ...

Frösöblomster

Frösöblomster 1943 / 18 min

Till minne av Wilhelm Peterson-Berger. ...

Vinjettskylt med texten "Västerbottningar – en film om rödjarbragd och skaparkraft" bredvid Västerbottens landskapsvapen.

Västerbottningar - en film om rödjarbragd och skaparkraft 1943 / 12 min

En dokumentärfilm om Västerbottens ...

Den underbara tonen

Den underbara tonen 1943 / 9 min

Filmen börjar med ett avsnitt om ...

Wilhelm Kåge sitter och målar fajansvaser med sin skyddsling och blivande efterträdare vid Gustavsbergs porslinfabrik, Stig Lindberg.

Eld, lera och människor 1942 / 32 min

Om Gustavsbergs porslinsfabrik, med bl a...

Boken och ordet

Boken och ordet 1942 / 16 min

En exposé över bildningssträvandet i ...

Två män med högafflar arbetar med tröskning i en lada.

Johanssons i Vrena 1942 / 13 min

Skildring av jordbrukarsläkten ...

Gatans serenad

Gatans serenad 1941 / 32 min

Kåseri om hur en visa kom till. Tre ...

Sofiaflickorna i Vålådalen

Sofiaflickorna i Vålådalen 1941 / 18 min

Uppvisning av Sofiaflickorna i ...

Liten tomte med lykta fotad bakifrån i mörkt snölandskap.

Tomten 1941 / 12 min

En vintersaga efter Viktor Rydbergs dikt...

Teckning som föreställer en egyptisk gravmålning av fyra människor som kastar bollar till varandra.

Alla tiders leksak - Bollen 1940 / 12 min

Filmen visar bollens, klotets, kulornas ...

Litet bo jag sätta vill

Litet bo jag sätta vill 1940 / 12 min

En SF-kortfilm om nybyggarromantik i ...

Mångenstädes i Norrland

Mångenstädes i Norrland 1940 / 9 min

Visar bilder från soldatlivet i...

Stadens melodi

Stadens melodi 1939 / 15 min

Stockholmsbilder. Skansen, ...

En kvinna på en fabrik vid ett löpande band med glasflaskor.

Falken - en rundvandring i Hallands största bryggeri 1939 / 14 min

Skildrar framställningen av öl, ...

Knut löser knuten

Knut löser knuten 1938 / 37 min

Valfilm för Socialdemokraterna. Knut ...

Bland kobbar och skär - ströftåg med kamera i Stockholms skärgård

Bland kobbar och skär - ströftåg med kamera i Stockholms skärgård 1937 / 15 min

Bilder från Stockholms skärgård med ...