Boken och ordet Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Boken och ordet (1942)

En exposé över bildningssträvandet i Sverige.

100 år efter folkskolans införande summeras det svenska bildningssträvandet. Mitt under brinnande världskrig tycks Esaias Tegnérs ord om "det eviga" särskilt angelägna. Inför folkskolereformen 1842 hade diskussionerna varit långa. Inom alla stånd i riksdagen stod det klart att landet var i behov av mer bildning - redan 1812 konstaterades att bara 1200 av Stockholms barn, av dem 400 flickor, fick skolundervisning, vilket motsvarade ungefär 15 procent av huvudstadens befolkning. Inför regeringsbeslutet 1841 visade utredningar att 1211 av landets socknar saknade skolor, och att landets samlade elevunderlag undervisades av inte fler än 1538 lärare.

Helt korrekt berättar filmen därför att folkskolereformen var inledningen på den utveckling som skulle omforma Sverige från en fattig avkrok vid polcirkeln till en framgångsrik industrination. Vad filmen däremot inte berättar är att reformen fick en mycket trög start. Fem år hade socknarna på sig att inrätta skolor och anställa behöriga lärare. I praktiken visade det sig omöjligt att klara omställningen så snabbt. Först 1850 hade de flesta av landets socknar fått skolor, och de som blev utan tilläts inrätta provisoriska skolor utan behöriga lärare.

Undervisningen var kanske inte heller alltid den bästa - folkskolans kursplan förutsatte läskunnighet hos sina elever, men eftersom så sällan var fallet blev man snart tvungen att inrätta en småskola. Problemen påminner om vår egen tids problematik med elever som går ut ett stadie utan behörighet för att fortsätta till nästa årskurs.

Faktum kvarstår att landet verkligen började omformas, och inte minst folkrörelsernas egna utbildningsinitativ, som arbetarrörelsens ABF och godtemplarnas studiecirklar skulle på allvar föra ut bildning till folket. Demokratin Sverige krävde också av sina medborgare att delta med sina kunskaper, berättar filmen. Sådana ord hör vi sällan i dagens skoldebatt, men så var kanske läget 1942 aningen mer allvarligt. Med totalitära regimer vid makten i större delen av världen stod den svenska demokratin och dess bildningsideal inför ett mörkt hot. Tröstande var då Esaias Tegnérs ord. "Men sanningen lever. Bland bilor och svärd Lugn står hon med strålande pannan. Hon leder igenom den nattliga värld Och pekar alltjämt till en annan."

  • Längd 16 minuter
  • Regi Torsten Bergström
  • Foto Caj Nilsson
  • Rättigheter Kooperativa Förbundet
  • Produktionsbolag Filmo
  • Produktionsland Sverige
  • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
  • Arkiv Svenska Filminstitutet
  • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!