Huvudtema Filmpersonligheter

Tema Alva Lundin

Alva Lundin var en av Sveriges främsta filmtextdesigners. Hon kan tillskrivas stilen på mellantexter i Mauritz Stillers stumfilmer och designen på förtexter till verk av Ingmar Bergman, Hasse Ekman och många, många fler. För hon var inte bara ett typografiskt geni utan också extremt produktiv. I det här temat kan du se runt 50 (vilket bara är en tiondel!) av filmerna hon arbetade med.

(1889-1972) På Tekniska skolans (föregångare till Konstfack) kvinnliga avdelning i Stockholm studerade hon praktiska konstnärliga tekniker som figur- och landskapsmålning, typografi och kalligrafi. Under sent 1910-tal startade hon det typografiska formgivningsföretaget Lundins Ritbyrå tillsammans med maken Sven.

Svensk Filmindustri anlitade Alva Lundin som mellantextdesigner till Mauritz Stillers långfilm Herr Arnes Pengar (1919). Det blev början på en lång karriär som filmtextdesigner. Året därpå, då hon gjorde mellantexterna till samma regissörs Erotikon (1920), bidrog hon med sina textkort, innehållande lekfullt humoristiska illustrationer, till denna films ryktbarhet och klassikerstatus som modernt ironisk kärlekskomedi. Branschtidningen Filmnyheter skrev: ”Erotikon är alldeles uppenbart ett försök att skapa en svensk filmkomedi som är elegant och välgjord i minsta detalj och ända ner till texterna är resultatet en framgång. Dessa kommentarer som beledsagar handlingen är precis som de ska vara: snärta skickliga och roliga. Och ovanpå detta har de utförts med typografisk finess av fru Alva Lundin. Hon förtjänar stort beröm.”

Alva Lundin fortsatte att arbeta för Svensk Filmindustri som mellantext- och förtextdesigner under hela sitt yrkesliv och blev en av de flitigaste och minst kända filmarbetarna i svensk filmhistoria. Förtexterna var generellt sett utformade med sirlig text på kartonger som övertonades eller rullades neråt och Alva Lundins förtexter följde ofta den mallen.

Under 1940-talet börjar förtexterna att lämna kartongstadiet och tilläts ett större konstnärligt svängrum. Detta märks till exempel i Hasse Ekmans Banketten (1948) och i Ingmar Bergmans Törst (1949) där förtexterna läggs direkt på en rörlig bild. Ibland kunde förtexterna även skapa en kommentar till den kommande filmen, som i Alf Sjöbergs Fröken Julie (1951).

Alva Lundin har kallats “nestorn bland svenska filmkalligrafer” och hon arbetade med i stort sett alla verksamma regissörer under studioerans storhetstid. Hon anlitades även av de flesta av dåtidens verksamma filmbolag, som Terrafilm, Sandrews och Nordisk Tonefilm. Hon var oerhört produktiv, och mellan 1919 och 1960 skapade hon förtexter åt närmare 500 långfilmer och till ett mycket stort antal kortfilmer, journalfilmer, informationsfilmer och beställningsfilmer. Detta utgör en viktig påminnelse att mellantexter fortsatte att spela en viktig roll i ett omfångsrikt filmmaterial långt efter att ljudfilmen gjort denna specifika konstform mindre framträdande inom den långa fiktionsfilmen.

I Alva Lundins imponerande meritlista återfinns de flesta av den svenska långfilmens klassiker, som Gustaf Molanders En stilla flirt (1934) och Intermezzo (1936), Gustaf Edgrens Driver dagg faller regn (1946), Hasse Ekmans Fram för lilla Märta (1945) och Flicka och hyacinter (1950), Arne Mattssons Hon dansade en sommar (1951) samt Ingmar Bergmans Gycklarnas afton (1953). Bland kortfilmerna hittar vi den experimentella Gamla Stan (1931), julklassikern Tomten (1941), den Oscars-belönade Människor i stad (1947) av Arne Sucksdorff och Gösta Werners Att döda ett barn (1953).

Ingmar Bergman, som hade svårt för de traditionella förtexterna, anlitade Alva Lundin endast till fyra av sina långfilmer. Dock gav han Alva Lundin ansvaret för designen av de nio reklamfilmer som han gjorde för tvålmärket Bris 1951-1953.

Alva Lundins sista film som förtextdesigner var 1960 för kortfilmen Nybyggarna i Faxälven , en dokumentärfilm om bäverbeståndet i Ångermanland som kommer att läggas ut på Filmarkivet.se inom kort.

Text: Mikaela Kindblom, filmpedagog och filmhistoriker, 2011, med tillägg av Kajsa Hedström, ansvarig utgivare, Filmarkivet.se, 2020

Lästips:

  • Bull, Sofia, ”Artistic titles in artistic films!: Investigating Swedish art-titles and the case of Alva Lundin”, Sofia Bull och Astrid Söderbergh Widding (red.), Not so silent: Women in cinema before sound (Stockholm: Acta Universitatis Stockholmiensis, 2010)
  • Dupré la Tour, Claire. “Intertitles and titles.”, Richard Abel (red.), Encyclopedia of Early Cinema (London: Routledge, 2005)
  • “En Kartongartist för svenska filmtexter: Lundins ritbyrå med Fru Alva Lundin i spetsen.” Filmnyheter nr 11, 1924
  • Wickbom, Ulf, Alva och Sven Lundin: mest om Alva. Hon blev berömd som en av de kvinnliga pionjärerna inom stumfilmen (2015)

Visar 1-20 av 48 filmer

Fjärilen och ljuslågan

Fjärilen och ljuslågan 1956 / 12 min

Episoder om livet och döden. Döden kan...

Tom plats fylld

Tom plats fylld 1955 / 14 min

Informationsfilm om att alkohol är ...

Att döda ett barn

Att döda ett barn 1953 / 10 min

I Att döda ett barn, efter en novell ...

Ett dansande par på en äng, gärdsgård i bakgrunden.

Det var dans bort i vägen 1953 / 13 min

En filmatisering av Gustaf Frödings ...

En man i peruk och kråsskjorta har tänt eld på ett föremål som han håller i höger hand, det brinner med hög låga.

Kolets ande 1953 / 16 min

Några korta spelscener visar gasens ...

En kvinna som håller i en telefonlur av bakelit.

Terras fönster nr 7 1953 / 15 min

Stockholm fyller 700 år och vi får en ...

Texten "Stockholmssöndag" (från förtexterna), teckning av stadshuset i bakgrunden nere till vänster.

Stockholmssöndag 1952 / 8 min

Visar bilder från Stockholm en ...

En äldre kvinna håller en liten flicka i famnen, blommande träd i bakgrunden.

Vi och våra gamla 1952 / 29 min

Instruktiva bilder som visar hur man ...

Kuckelikaka

Kuckelikaka 1949 / 35 min

Underhållande barnfilm om Annika och Bo...

Kring Västkustfisk och Västkustfolk

Kring Västkustfisk och Västkustfolk 1948 / 15 min

Skildring av västkustfiskarnas liv och ...

De båda trollpojkarna, Sotlugg och Linlugg, sitter på en klipphäll i skogen.

Sotlugg och Linlugg 1948 / 48 min

Svartragg, prinsessan Pepparkornsögas ...

Pojke med ryggen mot kameran ståendes på kaj, fartyg i bakgrunden.

Människor i stad 1947 / 18 min

Människor i stad  av Arne Sucksdorffs ...

Skärkarlar och sälar på Harstena

Skärkarlar och sälar på Harstena 1947 / 16 min

Prins Wilhelm berättar. ...

De unga tar vid

De unga tar vid 1946 / 24 min

Valfilm för Bondeförbundet. En ung man...

När vi sitta i vår bänk ...

När vi sitta i vår bänk ... 1946 / 28 min

En film om arbetet i en modern skola ...

Stapelstaden vid Lidan

Stapelstaden vid Lidan 1946 / 24 min

Bilder från Lidköpings ...

Morgonväkt

Morgonväkt 1945 / 6 min

En morgon i Klarahallen; en studie i ...

Skidande soldater i vinterutrustning på långa rader.

Vi 46,000 1945 / 32 min

En dokumentärfilm om norrmän i Sverige...

Bland krigsfångar ovan polcirkeln

Bland krigsfångar ovan polcirkeln 1945 / 13 min

Bilder från ett svenskt sjukhus (före ...

En roddbåt ligger förtöjd vid ett spegelblankt vattendrag, boningshus vid strandkanten i bakgrunden.

Värmeland du sköna 1945 / 16 min

Visar bilder av Värmlands natur och ...