Lämmelår Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Lämmelår (1972)

Den prisbelönta filmen Lämmelår skildrar ett av naturens många märkligheter - lämlarnas massvandringar med älvdrunkningar och rovdjursfrossa.

Få djur är så mytomspunna som fjällämmeln, den i grunden ganska oansenliga sorkarten som hittas i Skandinaviens fjälltrakter. Saga och sägner omgärdar denne fjällens argsinte väktare heter det i filmen, och än idag är mycket av lämmelns beteende okänt för oss. De periodiskt uppträdande massmigrationerna, lämmeltågen, är ett mysterium. Decenniet innan filmen Lämmelår producerades hade två sådana lämmeltåg iakttagits, 1965 och 1969, och i Disneynaturfilmen White Wilderness från 1958 populariserades bilden av lämlar som självmordsbenägna varelser som vettlöst kastade sig ned för branta klippor och simmade rätt ut i ishavet. Myten om lämlarnas suicidala tendenser gav till och med upphov till en framgångsrik datorspelserie - "Lemmings" från 1991.

Lämlarna är emellertid, såvitt forskarna förstår, inte mer självmordsbenägna än andra djur, och den uppmärksammade scenen i Disneyfilmen har visat sig vara arrangerad - filmteamet skall själv ha drivit lämlarna utför klippbranten. Faktum är att lämmelarten man såg i White Wilderness skiljer sig från den skandinaviska fjällämmeln, bland annat genom att över huvud taget inte bege sig iväg på massmigrationer.

Fjällämlarnas vandringar är emellertid sanna, även om de rekordsiffror som ibland omnämns idag ifrågasätts av forskare. Med oregelbundna mellanrum inträffar explosioner i lämlarnas reproduktionscykel, vilket leder till välkomna sötebrödsdagar för fjällräv, fjälluggla och fjällvråk. Fascinerande nog, vilket kan ses i Lämmelår, festar även tranor och gäddor (!) på lämlar när tillfälle bjuds.

  • Längd 23 minuter
  • Regi Bo Nyborg
  • Producent Bo Nyborg
  • Produktionsland Sverige
  • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
  • Arkiv Svenska Filminstitutet
  • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!