Almarna i Kungsträdgården Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Almarna i Kungsträdgården (1971)

Almstriden i maj 1971 markerade en vändpunkt i Stockholms stadsplanering och stadsbyggnadspolitik. Aldrig mer skulle politiker och byråkrater få fatta beslut över folkets huvuden, hette det. Men priset för den civila olydnadens seger hade kunnat bli högt.

En film av Tomas Amedé, Per-Olof Andersson, Thomas Bengtsson, Boris Ersson, Björn Gullander, Per Källberg, Mats Lund, Kjell Sundström, Johan Swedbrink, Godfried Talboom, Per-Olof Thisner.

"Aldrig hade man väl trott att intresset för almarna var så förskräckligt stort" sjungs det i slutet av filmen. Men kanske var det inte så konstigt ändå. I två decennier hade centrala Stockholm skövlats på historiska byggnader och stadslandskapet radikalt omformats. Omkring 700 äldre byggnader hade rivits sedan den så kallade Norrmalmsregleringen sattes i verket 1952. Centrala Stockholm bestod 1971 av nybyggda betongkolosser som fortfarande saknade hyresgäster, och av jordbruna rivningstomter som fungerade som parkeringsplatser.
När beslutet om fällningen av almarna i Kungsträdgården blev känt fick stockholmarna nog. Såväl anarkister som miljöaktivister, östermalmstanter som vänsterfolk samlades i protest mot beslutet. 40123 personer skrev på protestlistor och över 1000 personer samlades vid almarna när motorsågarna drogs igång natten till den 12 maj.

I tumultet som uppstod mellan polis och demonstranter skadades flera personer på bägge sidor. Eva Hernbäck, jornalist och aktiv i Alternativ stad berättar hur polishästar stormade rakt in i folkmassan och hur polishundar bussades på folk. "Det otäcka var att de började såga medan vi fortfarande satt där", berättar hon. "Ingen människa var visserligen uppe i träden, men det var fullt runt omkring, det var ju livsfarligt, vansinnigt".

Även det socialdemokratiska borgarrådet Hjalmar Mehr höll med om att situationen hade kunnat gå än mer överstyr, men skyller den upphetsade stämningen på massmedierna. "De bär ett drygt ansvar för den farliga stämning som jagats upp i fallet med almarna", sade han i en intervju i Dagens Nyheter. "Händelserna natten till den 12 maj kunde ha kostat liv".

Istället blev aktionen en stor seger för den civila olydnaden, och det demokratiskt fattade beslutet om almfällningen (63 politiker hade röstat för, och 34 emot i en omröstning i kommunfullmäktige), fick rivas upp. Än idag står almarna i Kungsträdgården. Ett av träden bär fortfarande spår efter motorsåg.

 • Kategori Samhälle och politik
 • Ort Stockholm
 • Längd 35 minuter
 • Medverkande Evert Taube, Kjell Sundström, Hans Ernefeldt, Eva Hernbäck, Helene Gate, Lena Sävström, Tussi Lovén, Pelle Lundström, Tuffa Birch-Iensen, Rut Holmkvist Svensson, Hjalmar Mehr, Ralph Fidler, Göran Folin, Anders Forsslund
 • Regi Kollektivfilm
 • Foto Per Källberg
 • Produktionsbolag Filmligan
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!