Berlin – delad stad Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Berlin – delad stad (1971)

Filmarna Axel R. Lohmann och Lennart Malmer berättar historien om Berlin efter andra världskriget ur ett östtyskt perspektiv. Drygt tjugo år efter berlinmurens fall kan argumenten för att bygga samma mur synas en aning dubiösa. För att "läsa" filmen bör man därför sätta den i kontext till tiden då den gjordes.

Filmen Berlin - delad stad är i mycket ett barn av sin tid. Under 1960- och det tidiga 1970-talet växte sig vänsterrörelsen stark i Europa. Vietnamkriget gjorde att många, framför allt unga, engagerade sig i och protesterade mot USAs krigföring i Indokina. Även om Sovjets ockupation av Tjeckoslovakien 1968 kritiserades hårt över hela världen så var man i radikala vänsterkretsar förlåtande när det gällde stater som vi idag ser som rena diktaturer.

De ideologiska vänsterströmningarna var inte bara politiska utan avspeglades också på de kulturella områdena. Film, musik, konst och teater påverkades av de stora förändringarna i samhället. Det är mot bakgrund av detta som vi måste se Berlin - delad stad.

Innan berlinmurens fall 1989 var Berlin en delad stad som låg som en ö mitt inne i Östtyskland. I filmen framförs budskapet att det i grunden är de allierade västmakterna som är ansvariga för att berlinmuren måste byggas. Enligt Potzdamavtalet 1948 betraktades hela Tyskland som en ekonomisk enhet med en gemensam valuta. Västmakterna bröt mot avtalet genom att 1948 införa en ny valuta som i hemlighet tryckts i USA. Detta ledde till en omfattande valutaspekulation. Samtidigt propagerade västmakterna för fördelarna med det kapitalistiska systemet vilket medförde att många högutbildade i öst lät sig lockas till väst för att där söka sig ett bättre liv.

Med pedagogiska textskyltar och ibland övertydliga bild- och ljudkollage visar man i filmen hur västmakterna med olika metoder försöker undergräva den unga östtyska staten.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!