Sieurins Bilder Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Sieurins Bilder (1901)

Bilder tagna år 1901 av Emil Sieurin som under åren 1899-1929 var verksam vid Höganäsbolaget. Tegelslagning och lastning i Höganäs. Skorstenen faller. Dans på tivolit, Höganäs musikkår och karusell vid Michaeli marknad. Mixat dubbelspel i tennis. Brandkåren i Hälsingborg. Stenbocksstatyns avtäckning i Hälsingborg. ”Tapperheten” sjösätts i Malmö. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Emil Sieurin (1877-1962) var en svensk ingenjör som efter sin civilingenjörsexamen vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm 1899 anställdes vid Höganäsverken i Skåne. 1901 gjorde Sieurin filmupptagningar i Höganäs, då han bl a filmade arbetet vid tegelbruket och dåtidens nöjen som dans, tennis och tivolibesök. Under filmens första år i Sverige var det vanligast att kungligheter och andra kända personligheter fångades av kameran, och Sieurins bilder torde höra till de första rörliga bilderna av vanliga människors arbete och fritid som spelats in i Sverige.

Sieurin spelade inte endast in filmer utan han importerade också filmer till Sverige från utlandet, och i filmarkivets samlingar återfinns en film kallad Sieurins franska bilder som innehåller inte mindre än 19 filmer producerade av det franska bolaget Gaumont mellan åren 1899-1901, varav ett flertal är gjorda av av världens första kvinnliga regissör Alice Guy och som inte återfinns på något annat arkiv i världen. Emil Sieurin valdes in i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademin 1924.

Från en nitratkopia av Sieurins bilder framställde Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i mitten av 1980-talet ett 35 mm duplikatnegativ och en 35 mm-kopia som utgör utgångsmaterial till denna överföring. Filmens mellantexter är inte originaltexter utan härrör från ett senare datum.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

      Vet du något mer om denna film?

      Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!