För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Med Ingrid Bergman på Berns (1953)

Från Svenska Filmsamfundets 20-årsjubileum på Berns, med stora delar av dåtidens filmkändisar på plats. Regissören Gustaf Molander, fotografen Julius Jaenzon och skådespelarna Anita Björk, Lars Hanson och Naima Wifstrand är några av dem som får ta emot samfundets priser. Galakvällen avslutas med att Ingrid Bergman och hennes man filmregissören Roberto Rossellini anländer till galan kl 2 på natten, efter att ha kört bil hela vägen från Italien!

  • Kategori Geografiska platser,Kultur och nöje
  • Ort Stockholm
  • Längd 6 minuter
  • Medverkande Naima Wifstrand, Anita Björk, Lars Hanson, Gustaf Molander, Julius Jaenzon, Gustaf Boge, Ingrid Bergman, Roberto Rossellini
  • Rättigheter Sandrew AB
  • Produktionsbolag AB Sandrew-Ateljéerna
  • Produktionsland Sverige
  • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
  • Arkiv Svenska Filminstitutet
  • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

Efter att ha medverkat i Juninatten (1940) lämnade Ingrid Bergman Sverige för en karriär i Hollywood, och det skulle dröja till 1967 innan hon medverkade i en svensk spelfilm igen, då hon hade huvudrollen i en av delarna i episodfilmen Stimulantia. I slutet av 40-talet lämnade Bergman USA för att börja arbeta tillsammans med Roberto Rossellini, en av förgrundsfigurerna inom den italienska neorealismen. Äktenskapet med Rossellini gav stora skandalrubriker i dåtidens press, och i sin självbiografi nämner Ingrid Bergman att hon vid besök i Sverige i början av 50-talet kände sig fientligt bemött, vilket dock motsägs av det översvallande mottagande hon fick vid Svenska filmsamfundets 20-årsjubileum 1953, och som skildras i Med Ingrid Bergman på Berns.

Svenska Filmsamfundet - vars verksamhet utgör grunden för dagens arkivsamlingar vid Svenska Filminstitutet - bildades 1933 av en grupp akademiker, kritiker, filmskapare och författare, däribland Gustaf Molander, Juluis Jaenzon, Eyvind Johnson och signaturen Robin Hood [Bengt Idestam-Almquist]. Vid dess första konstituerande möte den 31 oktober 1933 slogs fast att samfundet skulle verka för filmen som konst- och kulturyttring genom att ge ut publikationer och arrangera debatter och seminarier, och genom att dela ut stipendier och utmärkelser. Bland det första som samfundet gjorde var att upprätta ett bibliotek och arkiv med manuskript, stillbilder, tidningsurklipp mm, och så småningom också filmer. Efter några år fick samfundet möjlighet att förvara sina samlingar på Tekniska museet, och 1940 fick arkivet en självständigare ställning under namnet Filmhistoriska samlingarna. Den 16 mars 1964 donerades hela samlingarna till det då nybildade Svenska Filminstitutet.

Med Ingrid Bergman på Berns restuarerades av Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet 1996, då en ny 35 mm-kopia togs fram från filmens originalnegativ. Den version som nu finns på Filmarkivet.se är en digital restaurering som gjordes 2015 av Svenska Filminstitutet.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!