Lux – Lill Lindfors Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Lux – Lill Lindfors (1968)

”9 filmstjärnor av 10 använder Lux”. Lill Lindfors i tvålreklam.

När Lill Lindfors gjorde Lux-reklam så hade hon året innan släppt sitt numera klassiska album Du är den ende (1967). Om tvålen sjunger hon: ”jag tycker om dig / kan ej låta bli / jag håller av dig / hyser sympati” och texten för tankarna till en hitlåt på skivan: Jag tycker inte om dej, komponerad av Jocke Johansson och Åke Wihlney. I den lyder texten: ”jag tycker inte om dig / håller inte av dig / men jag känner ändå sympati”

Lux-reklamen kan också tolkas referera till en annan låt på skivan, den lika humoristiska som rörande Älskar du mig också när du vaknar. Den handlar om att oroa sig för att den nya partnern som följde med hem från fester inte kommer att tycka om en på morgonen när sminket är avtvättat. Sångerskan ängslas: ”Älskar du mig också när du vaknar / när du får se hur blek jag är / när jag har sminkat av mig all min make up / Oh dont wake up.”

I reklamfilmen är oron slut. Tvålen är det enda sällskap Lill Lindfors vill ha, hon sjunger ”ska vi ta nästa taxi hem till mig” och avsminkningen blir positivt laddad då Lux-tvätt bara gör henne ”ung och skön och fin”.

Som ansikte för Lux tvål var sångerskan del av en berömd och glamourös skara filmstjärnor och artister. Marilyn Monroe, Sophia Lauren och Judy Garland är några av de internationella skådespelerskor som redan frontat för märket. Här på sajten har vi samlat flera av svenska Lux-reklamerna, där du utöver Lill Lindfors kan se bland andra Harriet Andersson.

”9 filmstjärnor av 10 använder Lux”, var slogan. Den 10e då? undrar redaktionen på Filmarkivet.se. Kanske tvättade den sig med Bris, som Ingmar Bergman gjorde reklam för.

  • Kategori Reklamfilm
  • Längd 1 minuter
  • Medverkande Lill Lindfors, Sune Mangs
  • Produktionsland Sverige
  • Utgångsmaterial DigiBeta (PAL), vidfilm (1,66:1), optisk mono, färg
  • Arkiv Kungliga biblioteket

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!