Huvudtema Filmhistoria

Tema Filmstaden 100 år

Från år 1920 och 50 år framåt så låg Sveriges Hollywood i Solna utanför Stockholm.  I det här temat kan du se dåtidens stora filmstjärnor och läsa berättelsen om den svenska filmindustrins framväxt. 

Film, dessa oregerliga rörliga bilder som väckte både fasa och beundran, hade nått en viss konstnärlig legitimitet i Sverige under det sena 1910-talet, främst tack vare två regissörer och filmpionjärer: Victor Sjöström och Mauritz Stiller. Tillsammans med fotografen Julius Jaenzon och Selma Lagerlöfs berättelser hade de skapat filmhistoria i en ateljé på Lidingö. Men det började bli för trångt på Lidingö. Med sikte på stjärnorna och den utländska marknaden inhandlades i rask takt ett avskilt skogsområde i Råsunda utanför Stockholm och där byggdes Filmstaden – Sveriges Hollywood.

År 1920 invigdes Filmstaden, det nybildade filmbolaget Svensk Filmindustris flaggskepp och stolthet. Från början bestod Filmstaden av ett tiotal byggnader: Man gick in genom de sirligt utformade järngrindarna och inom synhåll låg de två ateljéerna med sina imponerande glastak, laboratoriet, husen med loger, kontor och arbetsrum, verkstäder och förråd, och så personalrestaurangen uppe i backen till höger. Den nybyggda Filmstaden kan beskådas i Veckorevy 1920-03-01, som visar hur de uteslutande manliga gästerna väller in under portalen och bjuds på smörgåsbord bland kulisserna i Stora ateljén. Tre år år senare återfinns ett lika ståtligt party i Veckorevy 1923-05-28, men denna gång i Filmstadens lummiga parkgrönska. I båda dessa journalfilmer syns den glade och stolte filmbolagschefen Charles Magnusson, mannen som bildade Svensk Filmindustri och lät bygga Filmstaden.

I Veckorevy 1935-02-18 får vi följa med på en flygtur över Filmstaden. I ett vintervitt landskap syns Lilla och Stora ateljén som nyligen fått sina glastak övertäckta eftersom ljudfilmen krävde att man ljudisolerade. Vi får veta att just nu spelar regissören Gustaf Molander in Swedenhielms. Molander var den regissör som gjorde flest filmer i Filmstaden: 63 enligt honom själv, 70 om man räknar in de manus som filmades av andra. Det märkvärdiga är att, bortsett från skogen som försvunnit och Solna stad som växt upp runt omkring Filmstaden, mycket är sig likt idag. Åtminstone närmast portalen, som står kvar än idag, tillsammans med åtta av de hus som byggdes 1920.

Under de drygt 50 år som Filmstaden var Sveriges Hollywood producerades över 400 långfilmer och minst lika många kortfilmer av Svensk Filmindustri och andra bolag som hyrde in sig i ateljéerna. Mot slutet av Filmstadens storhetstid fanns ett fyrtiotal byggnader innanför dessa ”stadsgränser”, men i slutet av 70-talet upphörde Svensk Filmindustri med sin inspelningsverksamhet där. Det var här som många av svensk films stora klassiker spelades in, alltifrån Victor Sjöströms Körkarlen (1921) till Tage Danielssons Att angöra en brygga (1965), via Ingmar Bergmans mästerverk som Det sjunde inseglet (1957) och Smultronstället (1957). Men också publikfavoriter som Pensionat Paradiset (1937), Driver dagg, faller regn (1946), filmerna med Ingrid Bergman, Nils Poppe, Hasse Ekman och Sickan Carlsson…

Svensk Filmindustri fyllde tio år 1930 och från detta år finns filmen Kring S.F. Jubileet, som innehåller scener från guldålderns filmer och glimtar av Mauritz Stiller, Victor Sjöström och Julius Jaenzon i arbete. År 1938, då Selma Lagerlöf fyllde 80 år, gjordes en kortfilm om henne med klipp ur många av de filmer som gjorts på hennes berättelser under de gyllene stumfilmsåren. I en annan film, Vi och våra hus – en film om fastighetsägaren Hufvudstaden (1941), bjuds vi på vackra bilder från dåvarande SF-chefen Olof Anderssons kontor på Kungsgatan i Stockholm, men också på bilder från en trickfilmsinspelning i Stora ateljén. Kortfilmen Katt över vägen (1937) ger både en bild av hur en filminspelning kunde gå till och är ett brandtal för filmen som konst. Filmen gjordes kort efter den berömda debatten i Konserthuset då kulturetablissemanget dömde ut svensk film som ”en skamfläck för svensk kultur.”

De så kallade journalfilmerna bestod av reportage och kortfilmer som visades som förfilm på bio. Svensk Filmindustri producerade journalfilm redan på 1920-talet och deras Veckorevyer var ett välbekant inslag på bolagets biografer över hela landet mellan 1930 och 1960. Journalfilmsredaktionen bestod av fyra redaktörer, tillika mångsysslare inom svensk film: Gunnar Skoglund, Nils Jerring, Knut Martin och Erik ”Bullen” Berglund. I kortfilmen SF-färden ut i världen (1934) presenterar de sig själva och hur arbetet går till. I uppgifterna ingick inte bara att producera egna filmer utan också att redigera filmer som köpts in från utlandet – en inte nog så delikat uppgift under andra världskriget när svensk film skulle förhålla sig neutral.

Svensk Filmindustri insåg tidigt betydelsen av att marknadsföra sig själv. Många av de kortfilmer som visades som förfilmer på bio var i själva verket reklam för bolagets kommande filmer, som bilderna från repetitionerna från Hasse Ekmans musikalfilm Jazzgossen som pågick för fullt i Stora ateljén 1958. Andra kortfilmer var regelrätt reklam för bolagets biografer ute i landet, som bilderna från invigningen av Skandia i Stockholm 1923 och Palladium i Helsingborg 1935. Med tiden, och inte minst efter det att Ingmar Bergman nått världsberömmelse med filmer som spelats in i Filmstaden, blev tonläget mindre spänt. Se till exempel i Veckorevy 1958-05-05 från prisutdelningen av Mauritz Stillerstatyetten (det svenska filmpriset före Guldbaggen) där Gunnar Björnstrand, Ingmar Bergman och Arne Sucksdorff med lyckliga leenden mottog priser för sina insatser inom svensk film. Regelrätta reklamfilmer producerades också i Filmstaden, som till exempel för tvålen Lux med Christina Schollin. Även Ingmar Bergman gjorde i början av 50-talet nio finurliga reklamfilmer för tvålen Bris.

Filmstaden var i mångt och mycket en arbetsplats för män, hantverkskunniga män och konstnärliga män. Men om man letar hittar man även kvinnor som utmärkte sig bakom kameran i Filmstaden. I Veckorevy 1953-01-19 och Veckorevy 1955-03-28, där världsstjärnor som Ingrid Bergman respektive Gregory Peck gästar Filmstaden, ser vi kontorschefen Ruth Malmsten och hennes personal som nyfiket kikar ut genom fönstren på det så kallade administrationshuset. Filmstaden hade en kvinna som under 30-talet uppbar rollen som konstnärlig ledare – dåtidens kreativa producent. Hon hette Karin Swanström och hennes bakgrund liknade Victor Sjöströms och Mauritz Stillers: Hon var såväl skådespelerska som regissör, men hade även varit chef för det kortlivade bolaget Bonnierfilm. Swanström regisserade visserligen inga filmer själv under denna tid, men hon syntes ofta på vita duken – och i en och annan journalfilm. I Veckorevy 1935-01-07 tar hon farväl av Tutta Rolf, dåtidens stora SF-stjärna, som var på väg till Hollywood.

Det fanns dock även kvinnor i Filmstaden som regisserade. En av dem var Kaj Tenow, som var verksam både som skådespelerska, speaker och kortfilmsregissör. Bland Tenows filmer kan två från beredskapsåren nämnas, Den sparade poängen (1942) och Eld, lera och människor (1942). En annan kvinnlig filmregissör var pedagogen Margaretha Rosencrantz, som regisserade den charmiga barnfilmen Kuckelikaka och den intressanta Att undervisa med film. En av de mer svårfångade kvinnorna i svensk filmhistoria är Stina Bergman. Hon var chef för SF:s manuskriptavdelning i många år. I Veckorevy 1945-12-26 syns hon då hon leder en lapptäcksverkstad till förmån för Rädda Barnen. En av de främsta svenska filmregissörerna överhuvudtaget under 1900-talet var Mai Zetterling, men när hon som omskriven filmstjärna återvände till Filmstaden 1957 för en ny filmroll, nämns ingenting i Veckorevy 1957-10-14 om hennes planer på att bli filmregissör.

Lektionerna i svensk filmhistoria finns också på andra håll på Filmarkivet.se, som i Ingmar Bergmans bakomfilmer, som han lät göra under inspelningen till flera av sina filmer. Dessa filmer, som innehåller åtskilliga inslag från Filmstaden, var mer som filmade dagboksanteckningar och var inte avsedda för att visas på bio. Idag fungerar de som inblickar i en tillfällig, närmast spontan historieskrivning om det många gånger mödosamma hantverk som filmarbete var och är, och hur arbetet och livet mellan tagningarna kunde te sig under drömfabriksåren.

Text: Mikaela Kindblom, filmhistoriker, författare och guide på Stiftelsen Filmstadens kultur, 2020

 

Lästips:

  • Bergman, Ingmar, Arbetsboken 1955-1974 (Norstedts: 2018)
  • Forslund, Bengt, Victor Sjöström – hans liv och verk (Bonniers: 1980)
  • Forslund, Bengt, Molander, Molander, Molander – en släktkrönika med tonvikt på Gustaf och Olof Molander (Carlssons Bokförlag: 2003)
  • Furhammar, Leif, Filmen i Sverige – en historia i tio kapitel och en fortsättning (Dialogos Förlag: 2003)
  • Gustafsson, Fredrik, The man from the third row – Hasse Ekman, Swedish cinema and the long shadow of Ingmar Bergman (Longhahn Books: 2016)
  • Jönsson, Mats och Snickars, Pelle (red.), ”Skosmörja eller arkivdokument?” Om filmarkivet.se och den digitala filmhistorien, (Mediehistoriskt Arkiv 22/ Kungliga biblioteket: 2012)
  • Kindblom, Mikaela, Den svenska drömfabriken – historien om Filmstaden i Råsunda(Stockholmia Förlag: 2015)
  • Molander, Gustaf, Jag minns så gärna (Albert Bonniers Förlag: 1970)
  • Sjöholm, Carina, Gå på bio – rum för drömmar i folkhemmets Sverige (Brutus Östlings Bokförlag Symposion: 2003)
  • Werner, Gösta, Den svenska filmens historia: En översikt (Stockholm: PAN/Norstedt, 1970)

Visar 1-20 av 25 filmer

Mauritz Stiller i hatt, folk i bakgrunden.

Mauritz Stiller 1987 / 57 min

En film om Mauritz Stiller gjord av ...

Christina Schollin tvålar in sitt ansikte.

Lux - Christina Schollin (Filmstaden) 1960 / 1 min

Reklamfilm för tvålen Lux med ...

Två kvinnor i en Cabriolet på en bilutställning inomhus, fler bilar och en FIAT-skylt i bakgrunden.

Veckorevy 1958-03-03 1958 / 12 min

Bilutställning i Köpenhamn. Solnas nya...

Ingmar Bergman och Arne Sucksdorff mottager varsin Mauritz Stiller-statyett.

Veckorevy 1958-05-05 1958 / 10 min

Mauritz Stiller-statyetter delas ut. ...

Veckorevy 1957-10-14

Veckorevy 1957-10-14 1957 / 12 min

Tacksägelsefest i kyrkan. Svenska ...

En leende Ingrid Bergman i päls och med blommor i famnen sträcker ut handen för att hälsa på Harald Molander, bil med chaufför i bakgrunden.

Veckorevy 1955-03-28 1955 / 13 min

Cigarrettsmuggling i Italien. ...

Exteriör från Röda Kvarn på Biblioteksgatan i Stockholm i samband med nypremiär av Kameliadamen och en Garboutställning i biografens foajé, människor och bilar på gatan.

Veckorevy 1955-04-18 1955 / 12 min

Vällingby centrum med de cirka 55 ...

Skådespelaren Gregory Peck på besök i Filmstaden i Råsunda.

Veckorevy 1953-01-19 1953 / 14 min

Räddningskårens uppvisning i ...

En sköterska undervisar en grupp män i hur ett spädbarn (docka) badas.

Veckorevy 1945-12-26 1945 / 12 min

Avtäckning av monument över ...

Stillbild ur journalfilmen Veckorevy 1944-03-06 som visar från inspelningen av filmen Hets där en man på stege fixar med konstgjort regn son rinner utför fönsterrutor.

Veckorevy 1944-03-06 1944 / 11 min

Hemvärnstävlan i Ösmo. I en ...

Uniformsklädd man delar ut brev till andra soldater, snöklädd bergssluttning i bakgrunden.

Veckorevy 1944-10-23 1944 / 10 min

Elever på Tekniska skolan tågar i ...

Gatuvy från Kungsgatan i Stockholm, lastbil och fotgängare.

Vi och våra hus 1941 / 9 min

Ett reportage om fastighetsbolaget ...

Selma Lagerlöf 80 år

Selma Lagerlöf 80 år 1938 / 12 min

Bilder från Mårbacka och Uppsala. ...

Katt över vägen - ett försök till replik i diskussionen är film konst

Katt över vägen - ett försök till replik i diskussionen är film konst 1937 / 14 min

En ung skådespelerska anmodas sätta ...

Interiör från Helsingborgsbiografen Palladium, rader med tomma stolar och duken i fonden.

Helsingborgsbiografen Palladium med omnejd, Stadsbilder från Helsingborg 1935 / 11 min

Stadsbilder från Helsingborg samt ...

Stillbild ur journalfilmen Veckorevy 1935-01-07 som visar skådespelerskan Tutta Rolf som håller i en blombukett.

Veckorevy 1935-01-07 1935 / 14 min

Med kronprinsparet i Persien och ...

Carina Ari i långkappa bakom en mikrofon tittar rakt in i kameran, publik i bakgrunden.

Veckorevy 1935-02-18 (SF855B) 1935 / 12 min

SJ:s ångdrivna snöslunga. Bilvals på ...

Gunnar Skoglund och Eric “Bullen” Berglund granskar en 35mm filmremsa.

SF-färden ut i världen Första resan 1934 / 12 min

Nils Jerring, Knut Martin, Eric "Bullen"...

Mauritz Stiller instruerande Richard Lund i “Balettprimadonnan”, fotograf Julius Jaenzon till höger i bild.

Kring S.F. Jubileet 1930 / 11 min

Klippfilm framtagen vid SFs ...

Selma Lagerlöf tittar in i kameran i samband med besök i Filmstaden, bil i bakgrunden.

Veckorevy 1930-05-19 1930 / 13 min

Amerikanska journalister på besök.  ...