Paramountjournalen 1929 (oktober) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1929 (oktober) (1929)

En filmeldsvåda har arrangerats av sprängämnesinspektören ute på Ladugårdsgärde. "Heimdall" har nu lyfts från grundet, och kan snart bogseras in till varv för reparation. Järnvägsmuseet har öppnat en intressant utställning av gamla svenska lokomotiv. Några bilder från det nu avslutade stora höstkriget i Sörmland. Något för damerna.

En filmeldsvåda har arrangerats av sprängämnesinspektören ute på Ladugårdsgärde, varvid filmens oerhörda eldfarlighet konstaterades. "Heimdall" har nu lyfts från grundet, och kan snart bogseras in till varv för reparation. Sex pumpar voro i arbete för att tömma undervattenspontonerna och kommandobryggan kommer åter upp i dagsljuset. Järnvägsmuseet har öppnat en intressant utställning av gamla svenska lokomotiv. Några bitar av det äldsta loket, "Förstlingen" kallat. "Fryckstad", en väl bibehållen veteran. Förarhytt var förr i tiden en okänd lyx. Och här har vi ett par bjässar av det modernaste slag: Ljungströms turbinlok och ett lok av F-typen. Några bilder från det nu avslutade stora höstkriget i Sörmland. Utländska militärattachéer togo livligt del i övningarna. Lottorna blir alltmer populära för varje år. Regementsreserv i väntan. Höstmodena ha visats hos P.U.B. och med glädje lägga vi märke till, att midjan åter letat rätt på sin plats.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!