Paramountjournalen 1929 (april) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1929 (april) (1929)

Förberedelser inför den stora Stockholmsutställningen. Till fjälls. Påskbrådska. Premiär för sänsongens terränglöpning. Annandag påsk lämnade årets första konfirmander Mattéuskyrkan.

I god tid har man börjat med iordningställandet av det område, som 1930 skall tagas i bruk av den stora utställningen.

Skolungdomen har begagnat påsklovet till att resa norröver, för att för sista gången i år åka skidor. Under påskhelgen resa stockholmarna till landet och landsorten till Stockholm, varvid trafiken på Centralen blir i någon mån forcerad.

Trots vinterkyla och hårt före hade Fredrikshofs I.F. avhållit sin sedvanliga terränglöpning, en invigning av den nya säsongen. Klass I vanns av Nils Holmén, ett värdefullt nyförvärv för ”hovet”.

Annandag påsk lämnade årets första konfirmander Mattéuskyrkan, mottagna
av ett kyligt väder, men desto varmare lyckönskningar av släkt och vänner, vilka tydligen gått man ur huse.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd.

  Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet.

  Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 {2df8d9956aee440d474e70de0a70155ed83062ec11eece3bfe11331830af3805} av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!