För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Landet och folket (1937)

En modern Nils-Holgerson-resa över Sverige med SF:s eget reportageflygplan "Se-fyr".

Kortfilmen Landet och folket producerades av SF 1936. Filmen hade undertiteln, "en filmfärd i Sverige med Nils Jerring och Gustaf Boge". Åskådaren fick bokstavligen åka med på en modern Nils-Holgerson-resa över Sverige med SF:s eget reportageflygplan "Se-fyr".

Flygbilder återkom just ofta i filmen. Boge hade tidigare gjort liknande Sverigeporträtt med Prins Wilhelm, och även i denna film excellerade han med sitt vackra foto. Från den skånska myllan, "ingen kan vinka vänligare välkommen än den trygga skånska väderkvarnen", gick färden inledningsvis över västkusten till Göteborg och Trollhättans vattenkraftsstation.

Vid sidan av sina många geografiska klichéer, är det intressanta med Landet och folket att den växlar mellan nationellt arbete och folklig fritid. Filmen gav en underhållande bild av turist-Sverige, med Kalmar slott, badstränder och ångfartyg på Göta kanal, och samtidigt en mer modernitetsbetonad syn på landet, med gummistövlar som exportartiklar, och industristäder som Norrköping och Borås: "textil och konfektionsindustriernas huvudort, den svenska silkestrumpans och den industriarbetande kvinnans stad."

Landet och folket sökte också ingjuta en känsla av nationell gemenskap, där den svenska historien fungerade som ett sammanhållande patriotiskt kitt. Andra världskriget låg ännu några år framåt i tiden, men filmen är faktiskt ett slags beredskapsfilm, som med hjälp av landets geografi och industri, Gustav Vasa och den heliga Birgitta, försökte definiera Sverige som ett patriotiskt, snarare än ideologiskt färgat folkhem.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!