För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

De blinda (1932)

Något om de blindas utbildning och arbete. En film om synskadade barn på Tomtebodaskolan i Solna. En internatskola där barnen får lära sig blindskrift och hantverk, så att de kan försörja sig som vuxna. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

I mitten av 1800-talet började man i Sverige uppföra institutioner för att ta hand om barn med olika handikapp. Från början var det ofta privatpersoner som drevs av filantropiska visioner om att rädda barnen från att hamna i fattigdom och finansierade verksamheten med välgörenhet och donationer - De blinda är gjord på initiativ av kronprinsessan Margareta - men snart började organisationer och myndigheter följa efter.

Tomtebodaskolan i Solna kommun stod klar 1888, en imponerande byggnad högt belägen på en naturskön tomt. Här fanns plats för 100 synskadade pojkar och flickor som fick läsundervisning och yrkesutbildning. Skolan var ett internat med sovsalar och många av barnen, som kom från hela landet, fick bara träffa sin familj någon månad på sommaren. Gränsen mellan anstalt och omvärld var strikt, utflykter var sällsynta. Av filmen att döma var det en ganska sträng miljö, med uniformsklädda barn som låter dagarna fyllas av lektioner, gymnastik i alla former och praktiskt handarbete. I gengäld fick de kamrater med samma handikapp som de själva och en möjlighet att försörja sig själva som vuxna. Med skickliga fingrar och oändligt tålamod stickar barnen, flätar korgar och lär sig läsa blindskrift. Det sista skolåret var ofta inriktat på praktisk yrkesutbildning, för att hjälpa de synskadade ungdomarna att komma ut i arbetslivet.

Vid mitten av 1960-talet började man integrera synskadade barn i den vanliga grundskolan. Tomtebodaskolan utvecklades allt mer till att bli en resurscenter, vars lärare istället åkte ut i landet till synskadade barn och ungdomar, och 1986 examinerades den sista klassen.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!