Ett kungsord (1948)

Gustav V fyller 90 och firas över hela landet. Han tackar för alla de "bevis på tillgivenhet" som han erhållit under åren, men nämner förstås inget om de kriser som kantat hans regeringstid.
Tema: Kungligheter
Längd: 4 minuter
Medverkande: Kung Gustav V
Regi: Olle Nordemar, Lennart Bernadotte
Producent: Anders Sandrew
Produktionsland: Sverige
Produktionsbolag: Artfilm AB Stockholm, Sandrew Film AB
Rättigheter: Sandrew AB
Utgångsmaterial: 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
Arkiv: Svenska Filminstitutet

Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas


Gustav V är den regent som suttit längst på Sveriges tron, under hela första halvan av 1900-talet. Och det säger sig själv att en regent som varit med under dessa stormiga år har en del på sitt samvete. I svensk inrikespolitik framstår exempelvis borggårdstalet 1914 som en allvarlig kris, där den vingliga parlamentariska demokratin i Sverige utmanades av kungen och av landets konservativa krafter. Karl Staaffs vänsterliberala ministär fick avgå efter händelsen, men den största skuggan skulle med tiden kastas över kungen, som blandat sig i politiken på ett sätt han egentligen inte hade mandat att göra.

Kungens misstro mot socialister märktes också i hans motstånd mot Versaillesfredens skadeståndskrav på Tyskland, som han var rädd skulle leda till bolsjevikiska stämningar i Tyskland. I verkligheten visade sig Versaillesfreden i större utsträckning gynna de högerextrema krafterna i Tyskland än de vänsterextrema.

Kungens relation med restaurangägaren Kurt Haijby i mitten av 1930-talet ledde till flera pinsamma krumbukter från hovets sida. Inför hotet att kärleksaffären skulle bli offentlig betalades stora belopp ut, till såväl Kurt Haijby som dennes hustru, och efter att Gustav V dog och romansen nådde nyhetsredaktionerna skulle affären skaka den svenska monarkin.

Under andra världskriget lyfts ofta midsommarkrisen 1941 fram som ett av de skeden då Sverige var närmast att dras in i stormaktskonflikten. Vad som egentligen hände är omstritt, men mycket talar för att kungen utövade påtryckningar mot statsministern för att låta tyska trupper transiteras genom svenskt territorium.

På sin 90-årsdag hade säkert kungen glömt det mesta av detta, vid det laget var han skröplig och besvärades av luftrörskatarr. Han kunde säkert njuta av Kungssången och hoppas att undersåtarna lystrade till hans kungsord med förhoppningar om en lyckligare framtid.

Tema Kungligheter

De rörliga bildernas historia är på ett märkligt sätt förbunden med kungar och drottningar, prinsar och prinsessor. För den tidiga filmbranschen var det inte bara ekonomiskt lönsamt att avbilda kungligheter, filmen kunde dessutom dra nytta av den aura av prestige och kulturell legitimitet som en rojalistisk förbindelse innebar.