Bilturist i Storbritannien (1959)

En film om en bilresa genom Storbritannien med start från Sverige.
Kategori: Sport och fritid Geografiska platser
Längd: 17 minuter
Regi: Håkan Cronsioe
Språk: Engelska
Produktionsland: Sverige
Produktionsbolag: Svensk Tonfilm
Rättigheter: Håkan Cronsioes efterlevande
Utgångsmaterial: 16 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
Arkiv: Kungliga biblioteket

Läs mer om filmen i SMDB


Tre faktorer påverkade under 1950-talet semestrandet i Sverige i positiv riktning. Det var tid, pengar och teknologi. Charterturismen startade i större omfattning och bilturismen tog fart på allvar. Svenskarna tog sin campingutrustning och gav sig ut på vägarna i Sverige, men man reste också till andra länder.

I den här filmen från 1959 får vi följa ett par i sin blå Saab på en bilresa genom Storbritannien. Först går resan till Skottland med sina slott och ljungbeklädda hedar. Man kampar vid stranden av Loch Ness och spanar efter det stora sjöodjuret. Sedan går resan söderut via natursköna Lake District och vidare genom hamnstaden Liverpool till Wales.

Under resans gång konstaterar berättaren att fenomenet husvagnssemester är väldigt populärt i Storbritannien. I Sverige skulle det dröja ännu ett decennium innan husvagnen fick sitt stora genombrott.

Efter besök i Shakespeares födelsehus i Stratford-on-Avon och en vistelse i Oxford avslutas resan med sightseeing på klassiska turistplatser i London.

Håkan Cronsioe startade produktionsbolaget Svensk Tonfilm 1946. Där fick också fria filmare som till exempel Jan Lindblad och Sven Gillsäter möjlighet att producera filmer.