Den förlorade melodien (1957)

Om Stockholm och dess svåra trafikproblem. Propaganda för att använda allmänna trafikmedel.
Kategori: Samhälle och politik Geografiska platser
Landskap: Stockholms län
Ort Stockholm
Tema: Gösta Werner
Längd: 13 minuter
Regi: Gösta Werner
Manus: Gösta Werner
Foto: Sten Dahlgren
Speaker: Torsten Lilliecrona
Produktionsland: Sverige
Produktionsbolag: AB Svensk Filmindustri
Rättigheter: Svensk Kollektivtrafik
Utgångsmaterial: 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
Arkiv: Svenska Filminstitutet

Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas


Tema Gösta Werner

Gösta Werner föddes 1908 och gick bort 2009, 101 år gammal. Han var regissör, filmforskare, kritiker och professor i filmvetenskap.

Under sin livstid gjorde han ett fyrtiotal filmer, de flesta av dem kortfilmer. Det blev sju långfilmer, och Leif Furhammar skriver i en dödsruna att "enligt honom själv gladde långfilmerna i stort sett bara hans ovänner". Det var i kortfilmens format som Gösta Werner briljerade, som Midvinterblot (1946) och Att döda ett barn (1953), efter Stig Dagermans novell med samma namn.

Många av filmerna var beställningsfilmer med hög konstnärlig kvalitet som den visuella Tåget (1946) för Statens Järnvägar som vann pris vid filmfestivalen i Cannes, Skymningsljus (1955) för Kooperativa Förbundet, Ansvar (1957) för försäkringsbolaget Ansvar, Den förlorade melodin (1957) för Svenska Lokaltrafikföreningen, Ett glas vin (1960) för Systembolaget och The Riddle of Sweden (1963) för Exportrådet.

Gösta Werner gjorde inte bara film, han blev filmteoretiker vid samma tid som filmvetenskap utvecklades till akademiskt ämne och skrev ett fyrtiotal essäer och böcker om film. Han lade grunden till svensk filmhistoria med flera verk och var särskilt intresserad av stumfilm och regissören Mauritz Stiller. 1971 disputerade han på Mauritz Stiller och hans filmer 1912-1916. Han var också en av grundarna av Lunds Studenters Filmstudio 1929 och Svenska filmsamfundet 1933.

Gösta Werner gjorde sin sista kortfilm, Spökskepp, vid nittio års ålder 1998.