För årskurs 7-9 i samhällskunskap och historia.
Sverige har haft sex folkomröstningar som rört vitt skilda saker; rusdrycksförbud, införande av högertrafik, pensionsfrågan, kärnkraftsfrågan, EU-medlemskap och införande av euron. Filmerna i detta tema ger möjligheter att fördjupa sig i våra svenska välfärdsstrukturer.
För läraren
Historien om de svenska folkomröstningarna går att koppla till flera av de centrala delarna i ämnet samhällskunskap och historia för årskurs 7-9. Filmerna illustrerar exempelvis Sveriges politiska processer, människors rättigheter och skyldigheter i en demokrati, individens och gruppers möjligheter att påverka politiska beslut och mediernas roll som informationsspridare.
Lektionsupplägget som finns under fliken För eleverna går att genomföra under en dubbeltimme där ni först ser filmerna tillsammans i klassrummet och därefter samtalar om dem utifrån diskussionsfrågorna.
Eller välj en film och diskutera filmen, antingen i helklass eller i mindre grupper. Läs mer om hur man gör en filmanalys här.
Den svenska nykterhetsrörelsen var väldigt stark i början av 1900-talet. Den utgjorde också en stor del av arbetarrörelsen som stod bakom socialdemokratin.1919 infördes motboken, ett ransoneringssystem för sprit för att minska folkets spritkonsumtion. Med den första folkomröstningen 1922 ville nykterhetsrörelsen införa ett spritförbud, men istället blev det en kompromiss och motboken blev kvar ända till 1955. Kring motboken uppstod en kultur av skämt och gliringar som ofta märks i dåtidens filmer.
1955 röstade svenskarna om ett införande av högertrafik men det skulle dröja ända fram till den 3 september 1967 innan trafikomläggningen blev verklighet. Själva införandet av högertrafik föregicks sedan av en stor informationskampanj som skulle lära det svenska folket hur man beter sig i trafiken där kända personer som Pierre Lindstedt, Lars Amble och Jarl Borssén engagerade sig.
Det skulle bara dröja två år till nästa folkomröstning. 1957 gällde det pensionerna, vilket utformades som ett val mellan tre olika linjer (på samma sätt som man senare skulle lägga upp kärnkraftsomröstningen). Linje 1 förespråkade en allmän och obligatorisk tjänstepension, linje 2 en frivillig tilläggspension och höjd folkpension och linje 3, att tjänstepension skulle genomföras av arbetsmarknadens parter.
Tjugotre år senare, i mars 1980, röstade svenskarna om kärnkraftens framtid. Efter Harrisburgolyckan 1979, då ett amerikanskt kärnkraftverk havererade, var det många som kände oro inför kärnkraften som energikälla. Precis som vid pensionsomröstningen fick medborgarna välja mellan tre linjer och det blev till slut linje två, som förespråkade en avveckling med förnuft, som fick flest röster. Kärnkraftverk som Ringhals är dock fortfarande i drift.
1994 hölls en folkomröstning om huruvida Sverige skulle gå med i den Europeiska unionen (EU) som ja-sidan vann. Mycket av debatten innan omröstningen kom att handla om detaljfrågor som standardiseringen av böjningen på gurkor och huruvida vi svenskar skulle få behålla vårt snus eller inte.
2003 avbröts valkampanjen om införandet av euron bara fyra dagar före valet på grund av mordet på utrikesminister Anna Lindh. Den slutade med seger för nej-sidan som fick 55,9 {2df8d9956aee440d474e70de0a70155ed83062ec11eece3bfe11331830af3805} av rösterna, vilket innebar att vi behöll vår egen valuta. (Bonusfråga: Vilka kända svenskar syns på de sedlar som fortfarande används idag?)
Detta tema kan ses som ett särfall av Valfilmer. Läs därför gärna våra teman Det politiska tilltalet och svenska valfilmer och Det svenska välfärdssamhället 3: Demokrati, funktionalism och social ingenjörskonst.
Text: Wanda Bendjelloul, filmkritiker och forskare, 2018
För eleverna
För årskurs 7-9
Se de här filmerna tillsammans och diskutera dem i helklass i eller i mindre grupper:
Film 1. NUET Nordisk Tonefilms journal 3-9 oktober 1955: Snabbspola fram till avsnittet Sanningens minut som är 2 min långt, vid c:a 5.47 min. Ett par bilder på alkoholiserade uteliggare i Stockholm några dagar efter motbokens avskaffande.
Diskussionsfrågor:
Film 2 Lägg i 3:an (1957, 7 min)
Diskussionsfrågor:
Film 3. Högertrafik – Fredrik Ohlsson (1967, 1 min)
Diskussionsfrågor:
Film 4. Barsebäck (1980, 12 min)
Diskussionsfrågor:
Film 5. EU – Puben (1994, 1 min)
Diskussionsfrågor:
Informationsfilm inför ...
Experter ger lugnande besked om alla ...
Inlägg i debatten om ...
McDonald's och kärnkraftverk var de ...
En film om högertrafikomläggningen som...
Privatfilm från Malmö från 1967-68. ...
Stadstrafik under ...
Stadsbilder innan ...
Informationsfilm inför ...
Informationsfilm om ...
Högertrafikomläggning 3/9-67.
Gustav Möller talar inför ...
En dockfilm som propaganda för linje 3 ...
Tacksägelsefest i kyrkan. Svenska ...
Utställningen 'Gör det själv' i ...
Schweiziska veckan på Ostermans. ...
Atombomb demonstreras på Gärdet. ...
Silverbröllop på Fridhem i ...