Semester Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Semester (1949)

Glimtar från Svenska Landsbygdens kvinnoförbunds semesterhem. Bilder från Växjö, Ronneby, Falkenberg, Värmland och Ångermanland. Semesterhem för lantbrukarhustrur.

Det verkar som om idén om vilohem för hårt arbetande kvinnor dyker upp på 1920-talet. Det socialdemokratiska kvinnoförbundet drev frågan tidigt och redan i början av 1930-talet dyker de första semesterhemmen för kvinnor i arbetarrörelsen upp runt om i Sverige.

Svenska landsbygdens kvinnoförbund höll sin första stämma 1933 och tog upp frågan om behovet av semester för jordbrukskvinnor vid stämman 1935. Det dröjde ett tag, men när den filmen spelades in 1949 fanns ett flertal semesterhem på vackra ställen. Svenska landsbygdens kvinnoförbund arbetade vid den här tiden nära Bondepartiet, och när de bytte namn till Centern gjorde även kvinnoförbundet det. Sedan 1989 heter förbundet Centerkvinnorna.

Att arbeta för bättre arbetsomständigheter för jordbrukskvinnorna var viktigt. 1949 hade inte alla rinnande vatten och elektricitet, ännu mindre moderna köksutrymmen. Att få vila upp sig en vecka eller två måste ha låtit som en dröm, men också en omöjlig dröm för många eftersom sommaren var en arbetsintensiv period på landsbygden. Ändå försökte de politiska kvinnoförbunden hjälpa till ekonomiskt med resebidrag och förvaring av barn på kolonier.

På 1960-talet började allt fler kvinnor komma ut i arbetslivet och antalet barn minskade. Semesterhemmen och vilohemmen förlorade sin funktion, och en del av dem blev istället kursgårdar och konferensanläggningar.

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!