Atlasresor -88 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Atlasresor -88 (1988)

Lasse Åberg spelar sig själv i reklamfilm för charterresor.

Reklamfilmen Atlasresor -88 (1988) är en pastisch på en mycket välkänd scen ur Sällskapsresan (1980). I originalet undrar Lasse Åbergs karaktär Stig-Helmer Olsson var man får tag i dryck på planet, varpå hans vän Ole (spelad av Jon Skolmen) hänvisar till knappen i taket som tillkallar personalen. En förvirrad Stig-Helmer sträcker då glaset mot knappen i tro om att drycken kommer därur. I reklamfilmen förlöjligas Lasse Åbergs karaktär fram till det, till allas förvåning, faktiskt kommer juice ur taket på planet. Den minnesvärda scenen tagen ur Sällskapsresan synliggör att inget är omöjligt i samband med charterresor.

Regissören, skådespelaren, tecknaren, affischdesignern och musikern Lasse Åberg har dessutom under en livstid samlat diverse leksaker som ställs ut på museum i hans namn. En mångsysslare av rang, med andra ord. Allra främst är Lasse Åberg känd för sina filmer. Under hans andra långfilm Sällskapsresan blev han den neurotiske och flygrädde Stig-Helmer Olsson med hela svenska folket och hans manifesterande ”jag kan flyga, jag är inte rädd” citeras än idag. Både spelfilmen och Atlasresor-88 tillkom i en tid då den här typen av anordnat semestrande till varmare breddgrader blev alltmer effektivt och populärt.

Charterresor var för den som hade tid och pengar, något som många svenskar fick mer utav under 1950-talet. I dagens läge har flygreklamen bytts ut mot reklam för tåg och likaså svenskens sätt att resa – även om charterresorna finns kvar. Bland fler reklamfilmer för flygresor från samma tid som Atlasresor -88 finner vi SAS ungdomspriser (1988) med musik av Thomas Di Leva. Även i filmen Linjeflyg (1970) är färdmedlet att föredra just flyget, här med sloganen ”alla gör det”. En kommentar som idag klingar annorlunda mot vad den gjorde då om man ser till klimathot och begrepp som ”flygskam”. SJ:s reklamfilm Människor på tåg (1954) är i kontrast en förespråkare för det sociala, och idag åter mer trendiga resesättet: tåg.

Läs mer om filmens relation till flyget i Bengt Forslunds artikel i Svensk filmdatabas: Flyg och film

 • Kategori Reklamfilm
 • Längd 1 minuter
 • Medverkande Lasse Åberg
 • Regi Lasse Larsson
 • Produktionsbolag Stora Bilder AB
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, vidfilm (1,66:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!