Play Mate febr. 1967 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Play Mate febr. 1967 (1967)

Parodisk intervju med utvikningsflicka.

I Lars Lamberts första film spelar Karin Lingtorp den 20-åriga nakenmodellen Majken Veronica Solström, kallad Vera. Filmen öppnar med en bild på henne poserande naken på en säng. Hon har skickat in sina foton till tidningen och fått redaktionen att i kör utbrista ”månadens Play Mate februari!” Filmen framställer parodiskt hennes resa från lilla Myckleby till att bli Play Mate i Stockholm. Sedan pratar Vera och hennes pojkvän Bill komiskt högtravande om kärleken och ljuset.

Vid tidpunkten för produktionen av Play Mate febr. 1967 studerade flera av de medverkande vid den nya Filmskolan vid Svenska Filminstitutet. Detta var en period när 1968-rörelsens vänsterideal var starka bland studenter och konstnärer och film fick gärna vara explicit politisk. På Filmarkivet.se syns Lars Lambert i Stig Björkmans dokumentär Nej (även den en FilmCentrum-produktion) om vapenvägran och Sveriges försvars- och militärpolitik. Lambert intervjuas i egenskap av totalvägrare och har vid tidpunkten för inspelning suttit 2 månader i fängelse för detta.

Även Play Mate febr 1967 kan betraktas som politiskt kommenterande. Framställningen av Vera parodierar ytlighet och konsumtion. Samtidigt stannar kameran länge på Veras kropp, hon fotas precis som en riktig Play Mate brukar fotas och är alltså verkligen naken fastän allt annat i filmen bara är på skämt. Kritiserar filmen konsumtion och ytlighet, men använder samtidigt en konsumerande blick? Eller är Karin Lingtorp den som, genom sitt skådespel, driver allra mest med Vera-karaktären? Kanske formulerades inte frågorna precis så vid 1960-talets slut när filmbranschen var ännu mindre jämställd än idag. Filmskolan antog bara någon enstaka kvinna per år och alla krediterade bakom kameran i Lars Lamberts film var män.

Pojkvännen Bill spelas av Torbjörn Säfve, idag minst lika känd för sitt författarskap och böcker som ofta har sufiska teman. Han regisserade samma år Montebello (1967) där Karin Lingtorp också gör en roll.

Olle Holm medverkar i Play Mate febr. 1967 som en av tidningsmännen. På Filmarkivet.se finns hans kortdokumentär Bögjävlar (1977) som blivit en queer klassiker.

 • Kategori Fiktionsfilm
 • Längd 8 minuter
 • Medverkande Torbjörn Säfve, Karin Lingtorp, Olle Holm, Lennart Carlsson, Ulf Darin
 • Regi Lars Lambert
 • Produktionsbolag Svenska Filminstitutet/Filmskolan, Les Maitres Fous
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, vidfilm (1,66:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!