Terras fönster nr 4 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Terras fönster nr 4 (1950)

Sigge Fürst skymtar förbi som tidningsbud på tåg och Sveriges minsta bil visar upp sin smidighet på stadens gator. I ett annat reportage blir Stockholms nattarbetande människor hyllade och vi får följa med ett tidningsplan till Visby. Det blir också fotbollslektioner med Garvis Carlsson, fiske vid Lofoten och en sångkavalkad med Alice Babs.

Fördjupning/handling:

Sigge Fürst säljer Terras Fönster på tåg.

Sveriges minsta bil körs runt på Stockholms gator av Ville Wallén.

Vet ni det? Veckans frågesport: Vem har gjort stumfilmsfarsen?

Nattens arbetare: Nattarbetande gatsopare, taxiförare och tidningsbud. I reportaget skymtar Kungsgatan, Gustav Adolfs torg, Stureplan, Klarakvarteren och Hötorget förbi.

Veckans sport: Henry Garvis Carlsson ger fotbollslektioner.

Fiske vid Lofoten.

Svaret på frågesporten: Farsen kommer från Ingmar Bergmans Fängelse (1949).

Flyg fina fönster flyg: Tidningsflyg lämnar Bromma flygplats. Efter kortare stopp i Jönköping, Halmstad och Tylösand övergår reportaget i ett porträtt av några Gotlandsprofiler. Vi presenteras bl.a. för konstnären David Ahlqvist, svenska mästarinnor i varpakastning vid ringmuren i Visby, skådespelaren Michel Auclair på Snäckgärdsbaden och den hobbyfotograferande stadsläkaren Nils Bohlin.

Sjung för oss mamma: En sångkavalkad regisserad av Roland Eiworth med Alice Babs och hennes tre barn. Förutom sånger av bl.a. Povel Ramel så visas klipp från Swing it, magistern! (Schamyl Bauman, 1940).

 • Kategori Journalfilm
 • Tema Terras fönster
 • Ort Stockholm, Visby
 • Längd 18 minuter
 • Åldersgräns Barntillåten
 • Medverkande Alice Babs, Titti Sjöblom, Lilleba Sjöblom, Henry "Garvis" Carlsson, Sigge Fürst, Lennart Svenander, David Ahlqvist, Michel Auclair, Nils Bohlin, 3 Bragazzi
 • Regi Olle Ekelund
 • Manus Olle Ekelund,Roland Eiworth
 • Foto Carl-Eric Edlund,Göran Strindberg
 • Speaker Sigge Fürst
 • Produktionsbolag Terrafilms Produktions AB
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Terras fönster

  Terrafilm grundades 1938 av filmkritikern och regissören Lorens Marmstedt. Ambitionerna var höga då han ville låta influenser från Frankrike, England och USA förnya Sveriges filmproduktion. Bolaget gav Ingmar Bergman fria händer att göra Fängelse (1949) och producerade flera av Hasse Ekmans framstående filmer, bland annat Flickan från tredje raden (1949) och Flicka och hyacinter (1950). Filmatiseringen av Viktor Rydbergs Singoalla (Christian-Jaque, 1949) blev Sveriges största och dyraste filmproduktion någonsin då den samtidigt spelades in i en svensk, fransk och engelsk version.

  Terras fönster beskrivs som en kortfilmstidning och är Terrafilms motsvarighet till andra bolags journalfilmer. I Sverige startades t.ex. Svenska Bios veckorevy 1914 som blev mer känd under namnet SF-journalen. Innehållet var ofta en blandning av aktuella händelser i Sverige med reportage från utlandet. Terras fönster visades som förfilmer till bolagets långfilmer och i innehållet skymtar flera regissörer och skådespelare med koppling till Terrafilm förbi. Vi får t.ex. följa med bakom kameran under inspelningen av Singoalla. De olika inslagen är överlag av den trivsamma sorten med flera sång- och klippkavalkader. Ett reportage från Portugal utmärker sig genom att i förbifarten nämna hur diktatorn António de Oliveira Salazar styr med järnhand och att ett förfluget ord på en gata kan räcka för inackordering i de välbesökta fängelserna.

  Utformningen av Terras fönster som en kortfilmstidning visualiseras inte bara genom att de olika reportageinslagen presenteras under typiska rubriker som Veckans sport och Modespalten. I den första filmen har tidningskiosken på Stureplan en affisch för Terras fönster och i en annan film spelar den ständige speakern Sigge Fürst tidningsförsäljare på ett tåg. “Nytt nummer av Terras fönster!”, ropar han och sträcker över en tidning till en passagerare. Ytterligare ett exempel är när Ville Wallén, under rubriken Läsarnas egna sidor, dyker upp och presenterar sig som lösnummerköpare. Dessa återkommande anspelningar är intressanta ur ett intermedialt perspektiv då de visar hur Terras fönster lånar karakteristiska inslag från tidningsmediet för att återskapa och förändra dem genom filmmediet.

  Terrafilms sista internationella produktion blev dans- och färgexperimentet Eldfågeln (Hasse Ekman, 1952). Succén uteblev och bolaget fick allt svårare att fungera som självständigt produktionsbolag då Anders Sandrew inte längre ville stötta Marmstedts satsningar ekonomiskt. Att deras sista fönster-film hade premiär 1954 är talande för journalfilmen i stort. I och med televisionens genombrott två år senare försvann behovet av dessa filmer på biograferna.

  Lästips:

  • Forslund, Bengt, ”S Lorenzo (Lorens) Marmstedt”, Svenskt Biografiskt Lexikon (Riksarkivet), band 25, s. 177. https://sok.riksarkivet.se/Sbl/Presentation.aspx?id=9119#KallorOchLitteratur
  • Marmstedt, Lorens, ”Filmproducenten ser på filmförfattaren”, Filmboken: Svenska Filmsamfundets årsbok (Stockholm: 1944)
  • Terrafilm 10 år (Stockholm: AB Svenska telegrambyrån, 1948)

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!