Paramountjournalen 1929 (januari) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1929 (januari) (1929)

Curlingsäsongen har nu börjat på allvar. Greveparet Bernadotte har nu återvänt till Sverige efter vigsel och bröllopsresa i Amerika. Bro mellan munkbron och Södermälarstrand. Riksdagen har öppnats under pompa och ståt.

Kronprinsens curlingklubb synes här i livlig träning ute vid Stallmästaregården. Greveparet Bernadotte har nu återvänt till Sverige efter vigsel och bröllopsresa i Amerika. Här synes de på en liten promenad i Slottsskogen efter ankomsten till Göteborg. De nygifta lämna Göteborg för att fara vidare till Stockholm. X-bron som inte är någon x-bro längre utan en vanlig flottbro, har nu utlagts mellan Munkbron och Södermälarstrand. Riksdagen har öppnats under pompa och ståt. Kamrarnas ledamöter lämna Riksdagshuset. Första kammaren passerar borggården på väg till den traditionella gudstjänsten i Slottskapellet. Andra kammaren. På väg in i kapellet. Flera hundra personer väntade på att få komma in i kapellet. Konungen lämnar slottskapellet i sjuglasvagnen för att begiva sig till Rikssalen.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!