Paramountjournalen 1928/58 (december) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1928/58 (december) (1928)

Julgranskommersen gick bra som vanligt. Solna kyrka har återinvigts i närvaro av kronprinsparet och ärkebiskopen. Serafimerlasarettet har i dagarna invigt den nyuppsatta, vackra gamla portalen. Julklapparna äro nu både köpta och utdelade.

Julgranskommersen gick bra som vanligt, det var bara snön som lyste med sin frånvaro.

Solna kyrka nära 800 år gammal, har efter en nödvändig restaurering återinvigts i närvaro av kronprinsparet och ärkebiskopen.

Serafimerlasarettet har i dagarna invigt den nyuppsatta, vackra gamla portalen, vilken är ett led i lasarettets planerade stora ombyggnad. Polikliniken är alldeles för liten, men nu skall det byggas en ny för 4 millioner kronor.

Julklapparna äro nu både köpta och utdelade. Man väntade gärna i det längsta med julklappsköpen, och då gällde det att raska på.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd.

  Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet.

  Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 {2df8d9956aee440d474e70de0a70155ed83062ec11eece3bfe11331830af3805} av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!