Paramountjournalen 1928/55 (december) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1928/55 (december) (1928)

Ny överståthållare i Stockholm. Några bilder från de stora översvämningarna i Alvesta, de svåraste som i mannaminne härjat i trakten. Karl den XII:s dödsdag har högtidlighållits på Skansen. Prinsessan Ingeborg som är en intresserad bilist, har inköpt en ny bil. I Riksdagshuset har hållits en propaganda-konferens för arbetsfred. Stockholms Landstormstrupper hava avhållit stora propagandaövningar vid Kaknäs.

Henning Elmquist landshövding i Örebro län, har utnämnts till överståthållare i Stockholm.

Några bilder från de stora översvämningarna i Alvesta, de svåraste som i mannaminne härjat i trakten. Före detta trädgårdsservering. Även Kristianstad hade det vått om fötterna, och här ser vi navigation på Stortorget. Nattgammal is omgav denna bensinstation. Gamla saluhallen var helt omfluten av vatten och en som har sitt på det torra.

Karl den XII:s dödsdag har högtidlighållits på Skansen. På Orsakullen höll pikenerare vakt kring krigarkonungens byst.

Prinsessan Ingeborg som är en intresserad bilist, har inköpt en ny bil. Unge prins Carl Johan deltog i den första provturen.

I Riksdagshuset har hållits en propaganda-konferens för arbetsfred. Direktör Edström från Västerås var förste man på valplatsen. Lubbe Nordström var en intresserad åhörare, Landsorganisationens ordförande Thorberg och Amiral Lindman.

Stockholms Landstormstrupper hava avhållit stora propagandaövningar vid Kaknäs med närmare 1000 deltagare. Dagen började med korum.

 • Kategori Journalfilm
 • Tema Paramountjournalerna
 • Ort Alvesta, Kristianstad, Stockholm
 • Längd 14 minuter
 • Medverkande Henning Elmquist, prinsessan Ingeborg, prins Carl, Lubbe Nordström
 • Produktionsbolag Film AB Paramount
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit, 18 b/s
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!