Paramountjournalen 1928/38 (maj) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1928/38 (maj) (1928)

Avrustningens konsekvenser. Ivan Bratt - Stockholmssystemets skapare, avgår med detta års utgång från sin post som det stora företagets chef. Ernst Rolf har anlänt till huvudstaden med sitt garde av sköna och skickliga artister. Gymnastiska centralinstitutet i Stockholm har avslutat vårterminen med en gymnastikuppvisning i närvaro av konungen. Estlands nye minister i Stockholm. Sjung om studentens årets skörd av vitmössor har nu börjat mogna och utsläppts i frihet i den lund, där de härliga lagrarna gro. Den franska konstutställningen med många dyrgripar från Louvren, som beretts plats i Nationalmuseum, är ett evenemang inom konstvärlden. Rekorden ramlade - Vid S.M.K:s stora backtävlan för motorcyklar och bilar vid Läggesta.

Avrustningens konsekvenser ( Är överstruken i textlistan). Den för så många Stockholmare välkända Gustaf Adolfs- kyrkan på Svea Livgardes område har man ej längre råd att underhålla, varför den måste säljas. Ivan Bratt Stockholmssystemets skapare, avgår med detta års utgång från sin post som det stora företagets chef. Ernst Rolf har anlänt till huvudstaden med sitt garde av sköna och skickliga artister. Här se vi några bilder av sällskapet församlat utanför högkvarteret på Djurgården. - Fagstad, känd och uppskattad sedan gammalt av Stockholmspubliken. - Rolf med sin fötjusande fästmö Tutta Bernsten. Gymnastiska centralinstitutet i Stockholm har avslutat vårterminen med en gymnastikuppvisning i närvaro av konungen. Estlands nye minister i Stockholm, envoyén dr. Aksel, har på sedvanligt sätt hämtats i sjuglasvagnen till slottet och till konungen överlämnat sina kreditbrev. Sjung om studentens årets skörd av vitmössor har nu börjat mogna och utsläppts i frihet i den lund, där de härliga lagrarna gro. Den franska konstutställningen med många dyrgripar från Louvren, som beretts plats i Nationalmuseum, är ett evenemang inom konstvärlden. Versnissagen hedrades med besök av bl.a konungen, prins carl, prins Eugen, diplomater och allt vad Stockholm äger av förnämiteter. Rekorden ramlade - Vid S.M.K:s stora backtävlan för motorcyklar och bilar vid Läggesta. Mycket folk hade tagit Mariefred till mål för sina utflykter i det vackra söndagsvädret. - S.M.K:s populära starter, Sture Pihl, var naturligtvis oumbärlig vid detta tillfälle. - I en av deltagarnas "bönholk" upptäcktes verkligen en ljuv representant för det evigt kvinnliga. - Sidovagnspassagerarna skulle med fördel kunna uppträda på cirkus, som dödsföraktande akrobater. - Även magens och strupens krav måste tillfredställas - Eric Fredlund på en Chandler-racer blev snabbast i bilgruppen och slog sitt eget, förra årets satta rekord.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!