Paramountjournalen 1928 (oktober) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1928 (oktober) (1928)

Lettland har hedrat Stockholm med ett örlogsbesök. Motorcykeltävlingar i Aspudden. Gångtävlan. Intet är som flyttningstider.

Lettland har hedrat Stockholm med ett örlogsbesök. Eskadern, under befäl av greve Keyserling, synes här på Strömmen. A.M.C.K. har upptäckt en ny backe vid Aspudden, och där avhållit tävlingar för motorcyklar. Liljekvist blev dagens snabbaste man, trots att han körde med sidvagn. I hällande regn på våta gator kappades ett femtiotal typer om vem som skulle komma först till Gröna Lund. Segraren i denna "typiska" gångtävlan, G. Lindblom, anländer halvspringande till målet. Intet är som flyttningstider. I år har man till största delen flyttat in i byggnadsställningar. Här har man inget besvär att hitta nyckelhålet, om man kommer hem lite i hatten. Observera att denna bild är tagen den 1:sta oktober.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!