Paramountjournalen 1926 (16-23 augusti) Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Paramountjournalen 1926 (16-23 augusti) (1926)

De kungliga teatrarnas artister har nu samlats för att börja en ny säsong. Sommargästerna från Barnens Ö har nu återvänt till staden. Rikstelefonkabeln mellan Stockholm och Gävle är nu klar. Från den stora flygmanövern som nyligen avhållits i Stockholm. Cykeltävlingar på Velodromen. Några snapshots från de populära kapplöpningarna vid Ulriksdal.

Ett säkert tecken på att sommaren snart är slut. De kungliga teatrarnas artister ha återvänt från landet och samlats för att börja en ny säsong. Sommargästerna från Barnens Ö ha nu återvänt till staden efter en härlig sommar ute i havsbandet. Rikstelefonkabeln mellan Stockholm och Gävle är nu nedlagt till Norrviken. En bild från de omfattande arbetena. Från den stora flygmanövern som nyligen avhållits i Stockholm. Övningarna tog sin början vid Hårs-fjärden. Flygarna på väg mot Stockholm. Till Stockholms försvar hade kulsprutorna uppsatts på riksdagshuset och på Gärdet. På Velodromen avhölls söndagen den 22 augusti stora cykeltävlingar vilka hade samlat en talrik publik. Några snapshots från de populära kapplöpningarna vid Ulriksdal.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Paramountjournalerna

  Många olika bolag producerade journalfilmer under stumfilmsepoken, vilka gick som förspel på biograferna. I mitten av 1960-talet fick Filmarkivet vid Svenska Filminstitutet i deposition en samling originalnegativ till ca 150 journalfilmer producerade av Paramount åren 1925-33 (vissa av dem visades under namnet Liberty-revyn), som innehåller aktualitetsinslag från framför allt Stockholm med omnejd. Varje enskild journalfilm består i allmänhet av mellan fem och tio av dessa inslag, men när de ursprungligen visades på biograf ingick också utländska inslag i respektive journal. Nästan samtliga deponerade negativ är nu identifierade och restaurerade, och ett urval presenteras här. Efter digitaliseringen av det restaurerade materialet har mellantexter återskapats klippts in mellan varje inslag. De nya textskyltarna bygger på ursprungliga textlistor som finns bevarade i Statens biografbyrås samlingar vid Riksarkivet. Lästips:

  • Baechlin, Peter, Newsreels Across the World (Paris, 1952)
  • Cherchi Usai, Paolo, ”Äh, det är ju bara journalfilm: Varför ses inte 95 % av museernas bestånd?”, Aura: Filmvetenskaplig tidskrift nr 3–4 1997
  • Fielding, Raymond, The American Newsreel: A Complete History, 1911–1967 (Jefferson, NC: McFarland, 2006)
  • Paramountnytt för biograferna och pressen (Stockholm: Filmaktiebolaget Paramount, 1943–1956)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!