Guldbaggen 2008 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Guldbaggen 2008 (2008)

Bilder och intervjuer från guldbaggegalan 2008.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Guldbaggen

  När det svenska filmpriset Guldbaggen delades ut för första gången 1964 blev det mycket uppmärksammat i media och fick genast epitetet Sveriges Oscar. Samma år som Harry Schein grundade Svenska Filminstitutet, blev dess vd och skapade filmreformen utlyste han alltså även en tävling om vem som skulle få utforma det filmpris som skulle delas ut till dem som gjort stora insatser för filmen under året. Tävlingen avgjordes i största hemlighet i maj 1964. Harry Schein var en av jurymedlemmarna, en annan av var konstnären Arne Jones. Vilka konstnärer som deltog i själva tävlingen är fortfarande höljt i dunkel, men Karl Axel Pehrson (1921-2004), en av vårt lands mest namnkunniga konstnärer, var till slut den som vann och fick äran att utforma priset. I Dagens Nyheter förklarade den skalbaggesamlande Pehrson sin skapelse så här för signaturen Absalon: ”Guldbaggen brukar flyga i solskenet på sommaren. Den skimrar nästan som en filmremsa då den flyger förbi. Något av dess sätt att uppträda och leva kan väl vara gemensamt för filmens.” Guldbaggen väger cirka 1,2 kg och framställs genom en tämligen komplicerad procedur. Först ska den drivas i koppar och därefter emaljeras för att slutligen tillföras äkta guld och därmed göra skäl för sitt namn.

  Tillsammans med ecklesiastikministern Ragnar Edenman, Edvin Adolphson med flera delade Harry Schein ut baggarna vid den allra första filmbalen i Royals vinterträdgård på Grand Hotel fredagen den 25 september 1964. Gästerna var 550 till antalet, 150 var inbjudna och 400 fick betala. Ömsom entusiastiska, ömsom sarkastiska journalister rapporterade på stora uppslag i morgon- och kvällstidningarna. Veckopressen såg till att vimlet och de vilda danserna noga förevigades.

  Trots att Filminstitutets första beställning var på fem baggar delades bara tre ut vid den första filmgalan, eller filmbalen som man valde att kalla den då. Guldbaggen för bästa regi gick till Ingmar Bergman för Tystnaden. Ingrid Thulin fick motta en för bästa kvinnliga skådespelare i samma film. Keve Hjelm belönades för bästa manliga skådespelare i Kvarteret Korpen. Juryn bestod av Lasse Bergström, Bengt Idestam-Almquist (alias Robin Hood), Stig Björkman, Lars Forsell och Jurgen Schildt. De hade också till uppgift att dela ut kvalitetspremier där Tystnaden fick mest pengar, tätt följd av Kvarteret Korpen. Båda filmerna har idag en självklar klassikerstatus i den svenska filmhistorien.

  Yngve Gamlin gjorde en kortfilm om tillställningen, Dansen kring Guldbaggen, som ni kan se här. Den framkallades och redigerades under festen, och visades redan fram på småtimmarna efter vickningen för balens sista entusiaster. I filmen ser vi många namnkunniga gäster som Harry Schein, Ingmar Bergman, Edvin Adolphson, Bibi Andersson, Max von Sydow, Bo Widerberg, Kenne Fant, Olof och Lisbet Palme, Gösta och Fatima Ekman, Tommy Berggren, Christina Schollin, Keve Hjelm med flera.

  Sedan starten har drygt 600 Guldbaggar delats ut.

  Jan Göransson, redaktionen, Filmarkivet.se, 2018

  Lästips:
  • Cojnby, Elsa och Nina Rahm, ”I en annan del av Cirkus”, Filmarbetaren nr 1, 2016
  • Furhammar, Leif, Filmen i Sverige: En historia i tio kapitel och en fortsättning (Stockholm: Dialogos, 2003)
  • Ilshammar, Lars, Pelle Snickars och Per Vesterlund (red.), Citizen Schein (Stockholm: Kungliga biblioteket, 2010)
  • Schein, Harry, Schein (Stockholm: Bonnier, 1980)
  • Vesterlund, Per, Schein: en biografi (Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2018)

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!