Tills vingarna bär Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Tills vingarna bär (1956)

Följ med upp i luften med Saab 91 Safir och till Flygvapnets utbildning i Ljungbyhed. Filmen visades som förfilm till Jacques-Yves Cousteau undervattensfilm Den tysta världen som var den första att visa rörliga färgbilder av livet under havsytan.

Drömmen att om att flyga har alltid legat nära filmens mest magiska ögonblick. Den här filmen är gjord långt före Top Gun och Avatar, men även i svensk film har vi en stolt historia av flygfilmer. 1941 gjorde Hasse Ekman Första divisionen, som handlade om en grupp unga flygofficerares öden och äventyr. Filmen blev en stor succé och tillsammans med sin uppföljare, Gula divisionen, som regisserades av Stig Olin 1953, kan man säga att flygfilmen definitivt hade hittat sin svenska biopublik. Men redan under stumfilmstiden var våghalsiga svenska filmare uppe i luften. Se till exempel Mauritz Stillers klassiker Erotikon som innehåller en elegant flygning över Stockholm, anno 1920.

SAAB startades under andra världskriget för att förse Sverige med flygmaskiner ifall vi skulle dras med i kriget. Nu blev det ju inte så, men Saab fortsatte att utveckla högteknologiska stridsflygplan som Draken, Viggen och Jas – men faktiskt inga plan för transport- eller trafikflyget. Mest användbar blev SK 50 Safir som användes som skolflygplan av Flygvapnet mellan 1952 och 1992. I den här filmen får vi följa med till Ljungbyhed i Skåne där Flygvapnets utbildning var förlagd under många år. Vi får uppleva flygturer med Safir och Viggen och i slutet får vi även en glimt av SAABs stolthet: Draken.

Den här filmen producerades 1956 för Flygvapnets Filmdetalj, vilket gör att fokus ligger snarare på flygningen än på de mänskliga dramerna runt omkring. Vi får sitta med i cockpit och höra flyginstruktören ge sina order medan vi svävar genom molnen i en slimmad stålkaross. Vi får uppleva vad den unge flygareleven ser och hör, och ta del av hans tankar förmedlade med Stig Grybes röst.

Ändå finns det en tydlig dramatisk tråd där vi ser hur flyget hänger ihop med den typiska pojkdrömmen om att flyga och hur flyget förvandlar unga pojkar till män. Flyget som en typisk pojkdröm understryks till exempel i bild när vi först ser en pojke som leker med sitt modellflygplan, sedan hans fötter, som förvandlas till en vuxen mans fötter tillhörande en av flygeleverna på Ljungbyhed.

Men så händer det häftiga att alla etiketter, avsikter och styrda budskap faller bort så fort vi befinner oss där uppe i det blå. Och då är det inte svårt att förstå varför småpojkar och små flickor vill bli flygare. För även om den här filmen är gjord med avsikt att romantisera den makalöst dyra svenska satsningen på stridsflygplan, så går det inte att komma ifrån att det är läckert med flyg. I färg och scope dessutom, signerat filmfotografen Carl-Eric Edlund.

 • Kategori Industri och näring
 • Ort Ljungbyhed
 • Längd 17 minuter
 • Regi Helge Sahlin
 • Foto Carl-Eric Edlund
 • Musik Harry Arnold
 • Speaker Stig Grybe
 • Produktionsbolag AB Suecia Film
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, AgaScope (2,35:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!