När kvarlevorna efter Andréexpeditionens medlemmar återbördades till Sverige, drygt trettio år efter att polarfararna försvunnit, väntar en sörjande nation. Svensksunds resa inramas av högtidlighet och allvarsam hjältedyrkan. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.
HMS Svensksund var en kanonbåt som sjösattes år 1891. Sex år senare skulle hon föra Andrés välkända polarexpedition till Danskön på Svalbard och stannade tills kaptenen sett Andrés ballong försvinna i fjärran.
Andréexpeditionen gick ju ett sorgligt öde till mötes, ballongen Örnen nödlandade och sällskapet, bestående av Samuel August Andrée, Knut Frænkel och Nils Strindberg, dog senare på Vitön, efter tre månaders kamp mot elementen i Arktis. Rykten och mytbildningar uppstod snart kring den saknade expeditionen, och intresset för Andrées galna ballongprojekt tycks ha varit betydligt större efter att sällskapet försvann än innan de gav sig iväg.
1930 skulle dock gissningar och teorier få sitt svar, när ett norskt sälfångstfartyg råkade på Andréexpeditionens sista läger på Vitön. I augusti fördes kvarlevorna från Svalbard till Tromsö för vidare färd ombord på HMS Svensksund till Stockholm.
Andrées expedition hade varit ett av många svenska polaräventyr, och hade på sin tid engagerat ett Sverige som med Arktisresorna hoppades på vetenskaplig respekt och nationell prestige. När HMS Svensksund återvände till svenskt vatten möttes hon därför av en sörjande folkmassa, som hyllade polarhjältarnas mod. Färden genom Öresund, och återkomsten till Stockholm var sannolikt ett av de mest storslagna uttryck för nationell sorg som någonsin förekommit i Sverige.