Stomatol 1932-1936 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Stomatol 1932-1936 (1936)

Tio reklamfilmer för Stomatol med Thor Modéen: Parfymaffären. Thor Modéen i park rekommenderar Stomatol mot babys tandbesvär. Thor Modéen i uteservering är emot reklam med Artur Rolén. Thor Modéen och en man med tandvärk. Thor Modéen och en svenskamerikan skryter i kapp. Thor Modéen tagen av polisen för inbrottsförsök.
Thor Modéen ställer till kalabalik när han söker sin tandkräm. Stockholms slott. Thor Modéen som marinsoldat öser vatten ur roddbåt och kastar det på löjtnant. Thor Modéen i militärtjänst.

Stomatols reklamfilmer under 1930- och 40-talen förknippas antingen med konstnären Arvid Olssons tecknade animationer eller skådespelaren Thor Modéens spelfilmer. Thor Modéen var inte ensam om att göra reklamfilm; Greta Garbos första filmer var för varuhuset PUB och Gösta Ekman d ä gjorde spisbrödsreklam. Thor Modéen (1898-1950) medverkade i otaliga revyer, operetter och filmlustspel. Han var ett stadigt inslag i den så kallade pilsnerfilmen, till exempel den lika utskällda som framgångsrika Pensionat Paradiset från 1937. I reklamfilmerna för Stomatol går han antingen in i någon av sina typiska roller, som fryntlig make eller imbecill soldat, eller spelar bara sig själv. Vid ett tillfälle beklagar han sig över att ”allt reklamerande gör mig tokig” – fast det gäller inte Stomatol. Det är inte är reklam, ”det är helt naturligt”. Det sägs att Thor Modéen levde ett utsvävande liv och finansierade sina krognotor med intäkter från reklamfilmer och vid behov själv ringde upp producenterna och presenterade en idé. En del Stomatolfilmer känns mest som iscensatta roliga historier. Som när en löjtnant frågar Thor Modéens soldat: ”Är du från vettet, människa?”. Varpå Thor Modéen svarar: ”Nej, jag är från Kungsör”. Annars var syftet med reklamfilmerna att visa upp Stomatol som en eftertraktad och nödvändig produkt som ingen ska behöva klara sig utan, inte ens en tjuv och hans familj.

 • Kategori Reklamfilm
 • Längd 12 minuter
 • Medverkande Thor Modéen, John Botvid
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!