Stad vid färdeväg Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Stad vid färdeväg (1961)

Ett porträtt av den historiska staden Malmö, kärleksfullt berättad av Gösta Werner och bygdens egen son, Nils Poppe.

Nils Poppe föddes i Malmö 1908 och lämnades bort till en änglamakerska eftersom hans mamma inte kunde ta hand om honom. Hos änglamakerskan överlevde han på en minimal kost av bröd och öl tills paret Anders och Amanda Jönsson adopterade honom två år senare. Poppe (han kallades så i skolan) upptäckte snart att han kunde få folk att skratta och slog igenom som komiker på 1930-talet som revy- och musikalartist. Därefter var steget inte långt till filmen där Poppe gjorde stor succé, bland annat som Soldat Bom i sex filmer och som gycklaren Jof i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet (1957). Under senare delen av hans karriär kom utomhusteatern Fredriksdal i Helsingborg att bli Poppes egen hemmascen och där slog hans föreställningar publikrekord i många år. När Gösta Werner, som var från Lund, bad Nils Poppe att vara speaker i en film om Malmö, var det med viss kärleksfull ironi som Poppe tog sig an uppgiften. Under 1961, när denna film gjordes, spelade han Soldaten Svejk i Göteborg. Filmkarriären höll på att ebba ut och han befann sig i något av en konstnärlig svacka. Året därpå var Poppe dock tillbaka i Malmö igen, som teaterdirektör för Södran. Efter en dramatisk inledning om hur Malmö blev svenskt, gör Poppe en elegant övergång från danska till svenska. Vi får veta att "det gamla gränshäftet har blivit ett brohäfte" och att försoningens vindar nu blåser mellan de båda krigarnationerna Danmark och Sverige. På Karl X Gustavs staty samlas duvorna och en liten blond påg tittar roat på. Han blir vår guide genom en del av filmen, där vi också får följa en husmor som efter en shoppingrunda tar en paus i parken och med en cigarill i mungipan "pustar ut i krigarkungens skugga." Malmö är "Sveriges tredje stad och den som just nu växter snabbast" berättar Poppe och visar oss vattenspel i soliga parker, moderna torg och hyreshus, statyer och monument och ett vardagsliv som flyter på i lugn och trygg takt.

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Tema Stadsfilmer

  De första svenska stadsfilmerna gjordes av Svenska Bio 1907: en tid då den icke-fiktiva filmen utgjorde ett betydande inslag i utbudet. Det var en kommersiell strategi hos Svenska Bio att förära ett stadsporträtt åt de orter man öppnade biograf i. Filmerna presenterade stadens sevärdheter och fångade bilder från platser med rörelse, som gator, torg och vattendrag. Genren levde vidare efter övergången till ljudfilm. Presentationen av städernas näringsliv blir då ett allt vanligare inslag - mycket beroende på att det lokala näringslivet ofta var finansiär eller beställare av filmen. Ljudfilmerna har också en mer påtaglig beställningskaraktär och, genom speakertextens utläggningar, ett utvidgad retrorik om det som visades i bild. Att filmerna är gjorda enligt en liknande formel med återkommande berättargrepp kan säkerligen ha berott på att de skapades av en begränsad skara filmare, som inte sällan var specialiserade på just dennna typ av beställningsfilm. Där finns exempelvis den flitige Ragnar Johnson som tycks ha haft förmågan att smidigt kunna avväga balansen mellan uppvisande av turistvärden och näringslivspresentation, allt enligt beställarens önskemål. Lästips:

  • Mörner, Cecilia, ”Sven Nilsson Film revisited: Lokalfilm i världsarvsförmedlingens tjänst”, Erik Hedling och Mats Jönsson (red.), Välfärdsbilder: Svensk film utanför biografen (Stockholm: Statens ljud- och bildarkiv, 2008)
  • Persson, Erik, ”Kommunal reklam- och informationsfilm i Göteborg 1938 till 1964”, http://filmarkivforskning.se/teman/kommunal-reklam-och-informationsfilm-i-goteborg-1938-till-1964/
  • Snickars, Pelle, Svensk film och visuell masskultur 1900 (Stockholm: Aura förlag, 2001)
  • Stigsdotter, Ingrid, ”Moderna Malmö”, Mats Jönsson och Pelle Snickars (red.), ’Skosmörja eller arkivdokument?’ Om filmarkivet.se och den digitala filmhistorien (Stockholm: Mediehistoriskt arkiv, 2012)

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!