Sagas Runöfärd Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Sagas Runöfärd (1912)

En båtfärd med Saga till Vaxholm, Dalarö, Runö. På Runö besöks gamla och nya kyrkan, en bondstuga. Man leker ringlekar. Vidare purrning ombord på båten. Vidare färd till Trelleborg, Landskrona, Malmö, Köpenhamn, Roskilde. Svår sjögång.

Pressreaktioner från Svensk filmografi.

StD 7.8.1912: ”Brunkebergsteaterns program upptager denna vecka bl a en i hög grad aktuell och unik bildserie från den gamla svenskön i Rigabukten.

Det är Kraftska skolans och scouternas allbekanta ’Saga’-färd, som går igen på biografduken, och man får här i briljant framställda bilder bevittna det unga Sveriges minnesrika upplefvelser hos de gamle svenske vikingars gengångare på Runö. Serien är ägnad att i liflig måtto fängsla intresset, icke minst med hänsyn till den kyrkoinvigning, som i dagarna riktat ’fosterlandssvenskarnes’ uppmärksamhet på den lilla säregna församlingen, som sträng isolering till trots vetat bevara sin fäderneärfda tro, svenskt språk och svensk kultur. Kameran har bl a fixerat det moment, då de unga efter den stämningsfulla andaktsstunden i det åldriga templet lämna kyrkogården, och man får här samtidigt en totalvy öfver den nybyggda kyrkan, hvilken som bekant reser sig i omedelbar närhet af den gamla. Det hela ger för öfrigt en intressant inblick i Runöfolkets dagliga lif, dess bostadsförhållanden, klädedräkt m m och lämnar, som antydt, — frånsedt sitt rent fosterländska intresse — en utomordentligt värdefull illustration till dagskrönikan.

Bilderna ingå i ’Saga’-serien, och man torde icke profetera i luften, om man spår att våra lyckliga moderna vikingar komma att fråssa i de ljufva äfventyrsminnen ombord, hvilka nu tagit lefvande gestalt å Brunkebergsteaterns hvita duk.”

”Sagas Runöfärd är synnerligen intressant och rik på omväxlande scenerier.” (William i AT)

 • Kategori Samhälle och politik
 • Ort Runö
 • Längd 24 minuter
 • Produktionsbolag Biograf AB Victoria
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit, 16 b/s
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!