Krog och lite folkliv Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Krog och lite folkliv (1937)

Bilder från Helsingborg i amatörfilm från 1937.

”Denna film är gjord av min mamma Inga Olsson. Inga var 18 år den sommaren 1937 och hade ett år tidigare fått en filmkamera. Kameran var en Kodak Cine, som man kunde filma med 16 mm film (normalbild). Ett amatörformat på den tiden. Filmen innehåller interiörer från de två restauranger som min mormor (Elin Olsson) drev i Helsingborg under den tiden. Hamnpaviljongen som låg lång ute på piren i Helsingborgs hamn och Restaurang Högvakten vid Stortorget som ganska snart också skulle innehålla ett hotel och konditori.

På Högvakten ser vi människor dansa, orkester som spelar, folk sitter och dricker kaffe och grogg. Lägg märke till de tidstypiska kvinnliga frisyrerna. Trumslagaren gör en karikatyr av Hitler som då publiken skrattar åt. Hitler som i många kretsar ansågs vara en clown, ingen att ta på allvar denna sommar 1937. Interiörer ifrån Hamnpaviljongen, restaurangen och köket.

Tre år senare invaderas Danmark av Hitlers trupper och Hamnpaviljongen som ligger strategiskt placerad med Helsingör i Danmark rakt framför sig blir militärförläggning. Efter kriget 1945 är byggnaden så nedgången att den rivs. Några år senare byggs det på samma plats upp en ny restaurang i samband med utställningen H55 som finns kvar även idag och går under namnet Parapeten.

Även en del exteriörer från Helsingborg finns också med, gatuliv kring Hamntorget och Stortorget, möbelhandlaren Franklin skymtar till utanför hans affär på Södergatan. Min mormor Elin Olsson som kommer ut ur en bil vid Hamnpaviljongen med sina stora
Grand Danois. Båtarna som gick mellan Helsingborg och Helsingör passerar kameran då och då.

Filmen är stum. En troligtvis låt som orkestern som vi ser i bild kunna spelat är ”When the Saints Go Marching In” vilket var en standardlåt redan på den tiden. Louis Armstrong var en av de första att göra den nationellt känd som en slagdänga på 1930-talet.”

Adel Kjellström, 2011-04-19

 • Kategori Amatörfilm
 • Ort Helsingborg
 • Längd 14 minuter
 • Foto Inga Olsson
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 16 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!