Mellösa hembygdsförenings samling film nr 13 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Mellösa hembygdsförenings samling film nr 13 (1938)

Ann Margret Holmgren, 88 år, talar om krig och fred. Ann Margret gjorde stora insatser för kvinnornas rösträtt och beskrevs på sin tid som "kvinnornas talesman".

Filmen börjar så fint med att Ann Margret Holmgren talar direkt till oss: "Det är en ganska underlig känsla att veta att jag ska tala till en eftervärld som kommer att se och höra mig långt efter sedan jag är död." Det är klarsynt och välformulerad 88-åring som sitter framför kameran. Ann Margret Holmgren föddes 1850, fick åtta barn med maken Frithiof Holmgren och skrev ett par böcker. Hemmet i Uppsala var känt för sina liberala och radikala salonger, och efter makens död 1897 blev Ann Margret alltmer engagerad i kvinnofrågor genom sina vänner Ellen Key och Lydia Wahlström. 1900-talets första decennier var en spännande tid för kvinnliga pionjärer och 1922 skulle den så kallade Fogelstadgruppen, med bland andra Elin Wägner, bildas.

Ann Margret Holmgren var en engagerad skribent och bidrog bland annat med texter till Fogelstadgruppens tidskift Tidevarvet. Hon var vice ordförande i Stockholmavdelningen av Föreningen för kvinnans politiska rösträtt och deltog i bildandet av Svenska kvinnors medborgarförbund 1921. Hennes stora insats för kvinnlig rösträtt i Sverige, som klubbades igenom 1919 och sattes i bruk i valet 1921, var att resa genom landet som talare och bilda lokalföreningar. Liberalen Ann Margret Holmgren var också förhållandevis radikal jämfört med de stora kvinnoförbunden genom företräda åsikten att även gifta kvinnor skulle få rösträtt. Dessutom förespråkade hon kärlek och sex utanför äktenskapet, något som ansågs vara en mycket känslig fråga vid den tiden.

När denna film spelas in är året 1938. Ann Margret Holmgren, som efter rösträttsarbetet blivit känd som en fredskämpe, vill tala om "mänsklighetens viktigaste fråga: krig och fred". Talar hon med vetskapen om stridsvagnarna som mullrar nere i Europa, om tyskarna som har ockuperat Österrike medan västmakterna tittar på? Möjligen, men Ann Margret Holmgren nämner inga aktuella händelser utan talar allmänt om krigets ondska och menar att alla politiker borde anamma mottot "aldrig mera krig". Och den viktigaste förutsättningen för denna utveckling är att kvinnorna "i tillräckligt antal få delta i regering och parlament.".

Kanske hennes argument för detta klingar lite gammaldags i dag - kvinnan som livgivare och fredlig konfliktlösare sedan barnsben. Men budskapet, att krig måste förhindras och att kvinnor behöver få mer politiskt inflytande, är fortfarande aktuellt. Dagens statistik över kvinnliga politiker i maktposition runt om i världen hade knappast blidkat Ann Margret Holmgren och hennes skarpa blick.

Vet du något mer om denna film?

Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!