Mary och Doug besöker Stockholm Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Mary och Doug besöker Stockholm (1924)

De världsberömda stjärnorna och äkta paret Mary Pickford och Douglas Fairbanks blir varmt välkomnade till Stockholm midsommarhelgen 1924. De vinkar, promenerar, går på bankett samt åker bil och racerbåt innan de åker vidare till Norge. Nyskriven musik av Matti Bye.

Redan 1920, då Mary Pickford och Douglas Fairbanks var på smekmånad i Europa, hoppades Sverige på ett besök av de världsberömda skådespelarna. Det dröjde dock till 21 juni 1924 innan tusentals Stockholmare fick välkomna dem på Centralstationen, dit de anlände med kontinentaltåget från Köpenhamn. Under de två dygn som besöket varade besökte man bl.a. Filmstaden i Råsunda, biograferna Skandia och Palladium samt tog en båttur i skärgården. Båten, som var Ivar Kreugers, tog dem bland annat till Charles Magnussons hus på Skarpö och sedan vidare till Kanholmen, där Kreuger bjöd på lunch.

På Saltsjöbadens sommarrestaurang bjöd Svensk Filmindustri på bankett där filmpersoner som Greta Garbo, Mona Mårtenson, Mauritz Stiller, Gustaf Molander, Ragnar Hylten-Cavallius och Anders De Wahl fanns bland gästerna. I Biografbladet beskriver signaturen X.Y.Z. hur de små filmstjärnorna nästan försvann bland de omfångsrika svenska karlarna. Störst intryck gör Pickford. ”Ett sammanträffande med henne lämnar ett bestående minne av en ung, vacker och bildad kvinna som vet vad hon vill.” Tagen av hennes charm påpekar författaren att hennes blick inte var vek och ljuv – ”man såg att det fanns stål hos den lilla kvinnan, men hon spred värme omkring sig var hon gick fram.” På presskonferensen var det, enligt Filmjournalen, Fairbanks som ”fick uppgiften ’hålla låda’, medan Mary nöjde sig med att inflika en replik då och då.” Svenska Dagbladet konstaterade att den bästa reklam den amerikanska filmen gjort i Sverige var att skicka hit Douglas Fairbanks och Mary Pickford.

 • Kategori Kultur och nöje
 • Ort Stockholm, Stockholm, Stockholm, Stockholm, Stockholm
 • Längd 7 minuter
 • Medverkande Mary Pickford, Douglas Fairbanks
 • Språk norsk text
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), stum, svartvit, 18 b/s
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!