HSB:s jubileumsutställning på Reimersholme 1944 Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

HSB:s jubileumsutställning på Reimersholme 1944 (1944)

Avfärd med fartyget Bore från Tegelbacken till HSB:s utställning och invigning av de nya husen på Reimersholme. Prins Eugen, prinsparet från Haga, kronprinsparet, försvarsminister Sköld med flera deltar.

En trumpetfanfar inleder den här filmen om HSB:s jubileumsutställning på Reimersholme 1944. HSB, hyresgästernas sparkasse- och byggnadsförening, bildades i Stockholm 1923 och året därpå stod de första nybyggda HSB-lägenheterna klara på Södermalm. HSB ville erbjuda moderna och bekväma bostäder som vanligt folk kunde ha råd med. Det handlade om att bygga bort lort-Sverige och trångboddheten, att introducera badrum, sophantering, tvättstugor och daghem och ge möjligheter även för de "mindre bemedlade" att bilda familj.

De fyra höghusen som stod klara på Reimersholme den 8 augusti 1944, när kriget fortfarande rasade ute i Europa, måste ha setts som en bekräftelse på att den svenska beredskapen var god. Massor av folk har samlats på den lilla ön för att titta på husen, ströva i de vackra trädgårdarna och titta på kändisarna. Hela ön har för jubileet förvandlats till en utställningslokal med statyer av samtida svenska konstnärer. "Målarprinsen", prins Eugen, syns i pelargången längs sundet där han beundrar väggreliefer av Stig Blomberg.

Filmen visar oss märkligt nog inte runt i lägenheterna, dem får speakern istället berätta om. Däremot visas Reimersholme upp som en ren storstadsidyll, denna lilla ö, granne med fängelseön Långholmen som en gång i tiden huserade en yllefabrik där fångarna fick arbeta. Till HSB-husen hör även öns äldsta hus, hattmakaren Anders Reimers hus, eller Malmgården. HSB rustade upp Malmgården och förvandlade den till ett daghem, vilket det är än idag.

Filmen är producerad av Niklas Skoglund för Filmo, arbetarrörelsens filmbolag, som hade bildats 1938 och snabbt specialiserade sig på kortfilmer om det framväxande folkhemmet.

 • Kategori Samhälle och politik
 • Ort Stockholm
 • Längd 6 minuter
 • Medverkande Sven A. Wallander, prins Gustaf Adolf, prinsessan Sibylla, prins Eugen, Per Edvin Sköld, kronprins Gustaf Adolf, kronprinsessan Louise, Torsten Nothin, Helge Widlund, Nils Sjögren
 • Regi Niklas Skoglund
 • Rättigheter Annex Media
 • Produktionsbolag Filmo
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!