Drömmål Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Drömmål (1974)

Leffe, 16 år, lever för och drömmer om fotboll, till sina lärares förtret och klasskamraternas fnissningar, men till sin pappas stolthet. I sitt eget pojklag i en söderförort ill Stockholm spelar han vänsterytter. Han fantiserar om landslaget där han snitslar sig fram i motståndarnas försvar. Hans bästa träningspartner är taxen Morris, en verkligt snabb lirare.

Lyckan kommer till Leffe när han blir uttagen till Fotbollsförbundets elitpojkläger i Sannarp utanför Halmstad. Där får han tillbringa en träningsvecka tillsammans med 300 andra unga talanger från hela Sverige.

Leffe får beröm av förbundskaptenen för svenska fotbollslandslaget, Georg ”Åby” Ericson, som kommit för att granska talangerna och sedan spelar svängigt piano för pojkarna på en lägerfest.

 • Kategori Sport och fritid
 • Tema Fotboll
 • Längd 30 minuter
 • Medverkande Leif "Leffe" Åström, Staffan Torhamn, Carri Ekström, Bertil Lindkvist, Bo Löfberg, hund Morris, Mikael Rönnberg, Leif "Peppe" Lundgren, Birger Åström, Janne Sjöström, Nils Berghamn, Georg "Åby" Ericson, Bengt Mossberg, Birger "Farsan" Sandberg, L.O. Nilsson
 • Produktionsbolag Svenska Fotbollförbundet, Folksam
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

Tema Fotboll

Gre-no-li, spänsthopp och gemenskap i omklädningsrummet. I det här temat finns film från den svenska herrfotbollens historia. Titta på gamla Råsundas invigning eller följ med till Italien och hälsa på de första svenska utlandsproffsen. 

”Vi är alldeles förbaskat intresserade av fotboll” refererar Nils Jerring i Fotbollslandslaget tränar på Bosön från 1939. Redan innan televisionens genombrott var fotbollen en stor folksport i Sverige. Om man inte kunde titta på matcherna på plats var filmerna som ingår i detta tema ett av de få sätten man kunde se rörliga bilder av fotboll.

Presentationen av matcherna skiljer sig stort jämfört med de bilder vi får ta del av i dagens tv-produktioner. Vanligtvis var dessa gamla filmer efterhandsredigerade med pålagt ljud, där man genom klippning och kommentar försökte skapa en spänning och dramaturgi i bilderna. I dessa klipp ser vi några specifika platser som ofta förknippas med svensk fotbollshistoria som Råsunda, Heden och Bosön.

Det finns även ett par filmer som illustrerar den första generationen svenska fotbollsspelare som blev stjärnor för en bredare allmänhet som Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Lidholm och Lennart ”Nacka” Skoglund. Denna tidsperiod (i slutet av 1940-talet) var även första gången ett medvetande kring internationell fotboll väcktes på allvar i Sverige.

Text: Markus Blomfeldt, Arash Kermanshahani och Martin Ohlsson, Svenska Filminstitutet, 2016

Lästips:

 • Andersson, Torbjörn, Den svenska fotbollens kulturhistoria från 1800-talets slut till 1950 (Malmö: Arx, 2014)
 • Geijerstam, Eva af, Grenoli: ett fotbollsäventyr (Stockholm: Bonnier, 1998)
 • Persson, Gunnar (red.), IFK Norrköping: en klubbhistoria 1897–1997 (Vällingby: Strömberg, 1997)
 • Persson, Gunnar (red.), Svenska proffs (Stockholm: Strömberg/Brunnhage, 1989)

 

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!