Det flytande palatset Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Det flytande palatset (1925)

Ett besök ombord på Svenska Amerikalinjens fartyg Gripsholm, ett av de modernaste på Atlanten med simhall, träningslokal och diskmaskiner. Denna stumfilm visas med ny musik av Matti Bye.

Egentligen byggdes Gripsholm i Newcastle i England, men visst kunde ändå ett svenskt patriotiskt hjärta få svälla något vid åsynen av skeppet. Hon var vid tiden ett av de modernaste fartygen på Atlanten med simhall, träningslokal och diskmaskiner. Gripsholm var också Svenska Amerika Liniens första egna skepp, sedan företaget startat 1915.

Filmen menar att bilderna bör tala för sig själva, och att superlativen inte räcker till för att beskriva skeppets skönhet, men egentligen fick Gripsholms konservativa inredning hård kritik. Den brittiske inredningsarkitekten Durand hade stirrat sig alltför blind på Gripsholms slott, skeppets rokoko, barock och gustavianska stil fick det svenska formetablissemanget att skämmas. Misstaget reparerades till inredningen av M/S Kungsholm tre år senare, som smyckades i tidsenlig art déco.

Under och strax efter andra världskriget kom M/S Gripsholm att chartras av USA som använde fartyget för att transportera sårade och krigsfångar som skulle återföras till sina hemländer. Bland annat gjorde Gripsholm två längre resor 1942 respektive 1943 för att utväxla japanska medborgare mot västerländska. Skeppet rese med fri lejd över haven, helt upplyst, i en tid då hundratals andra skepp torpederades och sjönk.

1954 såldes Gripsholm till Tyskland, där hon fortsatte att trafikera New York, fram tills det att hon skrotades 1966.

    Vet du något mer om denna film?

    Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!