Där sekler mötas Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Där sekler mötas (1959)

En film om Skara med Skara-profilen Eva Åsbrink som ciceron.

I denna turistfilm om Skara, en av Sveriges äldsta städer, beskrivs staden som ”den lilla västgötastaden där vägar och sekler mötas”. Vi får se bilder från stadens ålderdomliga historia, med fokus på de medeltida delarna av staden: domkyrkan som tronar i stadens mitt, Skaramissalet (Sveriges äldsta bok från 1150), Skaras smalaste gata och klosterruinerna. Men vi får också se de vackra och bördiga slätterna i Skarabygden, krönt av blomsterprakten vid Läckö slott. Skaras mer samtida liv visas också upp, där gymnasieskolan och dess traditioner intar en väsentlig plats, och så den internationellt kända smalspåriga järnvägen. Överallt syns turister i välstrukna sommarklänningar och byxor med pressveck.

Vår ciceron heter Eva Åsbrink (1912-2001) och hon var en lika välkänd som stridbar Skarabo. Hon var lärare, historiker och teolog och 1962 kom hon med en doktorsavhandling om kvinnornas ställning i kyrkan under 1800-talet som väckte viss uppståndelse, inte minst inom den svenska kyrkan.

Eva Åsbrink var också verksam som politiker. Hon var ordförande i stadsfullmäktige 1963-1966 och var sedan riksdagsledamot för socialdemokraterna 1969-1976. Inför riksdagsvalet 1979 lämnade hon socialdemokraterna för att starta ett nytt parti, Nya Partiet. Detta parti hade dock ingenting gemensamt med Ian Wachtmeisters högerextrema Det nya partiet.

Den 1 januari 1980 trädde en ny successionsordning i kraft som gjorde prinsessan Victoria till Sveriges tronarvinge. Eva Åsbrink var en av dem som gjorde detta möjligt då hon gick emot sitt eget parti och röstade för att Sverige skulle återinföra kvinnlig tronföljd. När Victoria således gjorde sitt första officiella framträdande som kronprinsessa var det vid Skaras 1000-årsjubileum den 6 juni 1988.

För många Skarabor var Eva Åsbrink kanske främst känd som rektor för Katedralskolan 1961-1978. Med denna film lämnar hon ytterligare ett avtryck som en entusiastisk och välformulerad guide i Skarabygden. Eva Åsbrink avled i Skara 2001.

 • Kategori Kultur och nöje
 • Ort Skara
 • Längd 12 minuter
 • Regi Ragnar Johnson
 • Foto Ragnar Johnson
 • Speaker Eva Åsbrink
 • Produktionsbolag Rangfilm AB
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!