Dag Hammarskjölds minnesbild Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Dag Hammarskjölds minnesbild (1961)

När Dag Hammarskjöld förolyckades 1961, sammanställde SF filmen Dag Hammarskjölds minnesbild. Vi möter honom innan avresan till New York i hans ämbetsrum i Arvfurstens palats. Han har just tackat ja till att bli FN:s nye generalsekreterare. Bilder från när han avlägger eden inför FN-församlingen och när han håller talet till sin far och företrädare på stol 17 i Svenska akademien.

Mediehistoriskt kan Dag Hammarskjöld ses som en tidig företrädare för “politikens medialisering” – ett slags tendens att politisk verksamhet regleras av media. Men det finns också en djupare mediepolitisk sida av hans agerande.

Förenta nationerna, FN, tillkom som en internationell fredsorganisation efter andra världskriget. Det var ett mediekrig med ständiga propagandistiska excesser och man kan betrakta Hammarskjölds mediala intresse och kommunikativa engagemang som en följd av krigsårens missbruk av offentlig information.

Uppgiften för FN var konfliktlösning och där var medier viktiga. Att själv inte rygga för vare sig kamerablixtar eller mikrofoner, film- eller tv-team blev för Hammarskjöld ett sätt att demokratiskt verka för en globalt kommunikativ öppenhet.

När Hammarskjöld förolyckades 1961, sammanställde SF filmen Dag Hammarskjölds minnesbild. I den ser vi prov på mediepersonen Hammarskjöld i mer formella sammanhang. I en intervju från 1952 möter vi honom i hans ämbetsrum i Arvfurstens palats. Han har just tackat ja till att bli FN:s nye generalsekreterare. Hammarskjöld är ledig och avslappnad och intervjun hålls i familjär ton.

 • Kategori Samhälle och politik
 • Ort Stockholm, New York
 • Längd 9 minuter
 • Medverkande Dag Hammarskjöld, Tage Erlander, Östen Undén, Trygve Lie, Lester Pearson, Andrej Wysjinskij, Anders Österling
 • Produktionsbolag AB Svensk Filmindustri
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, svartvit
 • Arkiv Kungliga biblioteket
 • Läs mer om filmen i SMDB

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!