Film om Rembrandts målning.
Tavlan Batavernas trohetsed från 1662 målades av Rembrandt men har sedan 1760-talet funnits i Stockholm. Bataverna var en germansk folkstam som levde under delar av romartiden, bosatta i den nederländska provins som idag kallas Zeeland. År 69-70 gjorde bataverna uppror mot romarna och det är från den händelsen som motivet i Rembrandts målning hämtats. Upprorets ledare Gaius Julius Civilis sitter i mitten. Runt omkring svär bataver sin trohet mot honom och upproret.
Filmens ene regissör Carlo Derkert var verksam vid Nationalmuseum och syns i filmen berätta inför en publik om Rembrandt och hans tavlor. Filmens fotografer var Gunnar Fischer och Albert Rudling. Den förstnämnda är framförallt känd för samarbeten med Ingmar Bergman. Av Albert Rudlings foto kan du här på sajten se Flyktingar finner en hamn (1944). Du kan även läsa en tematext om filmpersonligheten vars röst hörs berätta om Batavernas trohetsed: Gustav Molander.
Filmen är en illustrerad berättelse om tavlans uppkomst och resa till Sverige. Batavernas trohetsed målades först för att hänga i Amsterdams rådhus. Ursprungligen var den mycket större och med variationer i motivet, vilket visas i filmen genom röntgenbilder och skisser. Beställarna på Amsterdams rådhus var dock missnöjda med målningen, så den skars ned och fick sin nuvarande storlek.
Efter Rembrandts död köptes målningen av affärsmannen Nikolaas Kohl. Genom att hans änka Sophia Grill lät svenska ättlingar ärva tavlan kom den hit, cirka hundra år efter att den först färdigställts. Så småningom deponerades målningen till Konstakademin. Sedan Nationalmuseums öppnande år 1866 har målningen funnits där, med undantag för utlåningar.
År 2018 beslöt Konstakademin att Nationalmuseum ska betala 400 000 kr i årshyra för målningen. När Statens Fastighetsverk år 2023 kraftigt höjde museets hyra för museibyggnaden så blev de sammantagna kostnaderna för höga för institutionen. De gick ut med att de inte längre skulle ha råd att husera tavlan, vilket ledde till medial uppståndelse. Till sist trädde en anonym donator in och verket fick ändå stanna på museet.
Filmarkivet.se, november 2023