En informationsfilm om hur samhället stöttar både familjer och ensamstående kvinnor med mödrahjälp och barnbidrag, om rätten till preventivmedel och möjlighet till abort.
Bakgrunden till denna informationsfilm är en rad socialpolitiska reformer som Socialdemokraterna genomförde under 1930- och 1940-talen. Mödrahjälpen kom 1938, avsedd att stödja mödrar ekonomiskt och praktiskt. Stödet var behovsprövat och enligt Nationalencyklopedin fick omkring hälften av alla barnaföderskor mödrahjälp under 1940-talet. Under samma period infördes förebyggande mödra- och barnavård och 1947 betalades de första barnbidragen ut. Två år tidigare hade en annan – och för kvinnors jämställdhet desto viktigare – lag instiftats: ett förbud mot avskedande av kvinna på grund av äktenskap eller havandeskap. Arbetskamraterna kunde prata bakom ryggen, men ingen kvinna kunde längre bli avskedad för att hon gått och blivit gravid.
Detta var folkhemstider och Alva och Gunnar Myrdals ”Kris i befolkningsfrågan” från 1934 hade haft ett stort inflytande; staten skulle inte bara se till att familjerna födde tillräckligt många barn, det skulle vara friska och hälsosamma barn. Mödra- och barnavården var ett sätt att både hjälpa och stödja familjer och ensamstående mödrar, och samtidigt utöva kontroll över sina medborgare.
Man kan tycka att den här filmen ger ett överraskande modernt intryck: här talas om möjligheten till abort, gratis preventivmedel och behovet av en mödrapeng. Det är lätt att förstå att Sverige på många sätt var ett föregångsland i dessa frågor, och dagens svenska mödravård och förlossningspraktik fortfarande är en förebild för övriga världen. Och mycket har hänt sedan 1948: i dag behöver förhoppningsvis ingen kalla sig fru för att slippa skämmas i väntrummet på mödravården.