Vätterbygd Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Vätterbygd (1960)

Turistfilm om Jönköping med omnejder. Jönköping blev stad redan på 1200-talet av Magnus Ladulås och förknippas med kända personer som konstnären John Bauer och författaren Viktor Rydberg. Jönköping är också en berömd industristad med Tändsticksfabriken, Munksjö pappersbruk och Svenska fläktfabriken. Bilder från utflyktsmål som Taberg, Gränna, Visingsö och Brahehus.

Hur intresserad av luftbehandling och cellulosatorkar är egentligen en helt vanlig sommarturist, den som vill promenera i John Bauers sagoskog, eller upptäcka en bruksgata i Gränna och avsluta dagen på värdshuset Gyllene Uttern? Och hur intresserad av det vackra landskapet i Vätterbygd är egentligen en fabrikör i tillverkningsindustrin, som i Svenska Fläktfabriken i Jönköping ser ett exempel på framgångsrik Gnosjöanda?

Det tål att tänka på när man ser denna film som bollar med uppgiften att tilltala både turisten och industrimannen. Ändå är det ingen ovanlig film i sin genre och regissören Ragnar Johnson gjorde många kortfilmer av detta slag för det egna filmbolaget Ragn-film. Hans första film var från 1926 och handlade om Sundsvalls charkuteriförening. Det här hans sista film och en blandning av reklam- och informationsfilm, arbete och fritid, lust och plikt i visuellt samspel.

Jönköping, Huskvarna och Gränna syns i all sin sommarprakt tillsammans med sina historiska och samtida minnesmärken. Vätterbygden andas välstånd och stolthet. Överallt är det högt i tak, himlavalvet breder ut sig över det kuperade landskapet och utsikten är milslång från den högsta punkten, Taberg med sina 343 meter över havet. Enligt filmen är "Fläkten" Vätterbygdens främsta fabrik och stolthet, den här trakten bokstavligen försörjer sig på luft. Än dröjer det några år innan IKEA blir Smålands främsta industri.

 • Ort Gränna, Huskvarna, Jönköping, Taberg
 • Längd 13 minuter
 • Regi Ragnar Johnson
 • Producent Ragnar Johnson
 • Rättigheter SVT
 • Produktionsbolag Rangfilm
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, normalbild (1,37:1), optisk mono, färg
 • Arkiv Kungliga biblioteket

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

  Vet du något mer om denna film?

  Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!