Vårt kronprinspar i Hollywood Filmarkivet.se — Hundra år i rörliga bilder
För att se filmer på Filmarkivet.se behöver du en webbläsare som stöder HTML5/MP4 eller Flash/javascript.

Vårt kronprinspar i Hollywood (1926)

När kronprinsparet Gustav Adolf och Louise (som alltså senare blev Kung Gustaf VI Adolf och Drottning Louise) reste till USA och Hollywood så dokumenterades besöket av i den här dokumentären av MGM. Vi följer kungligheterna som hälsar på i filmstudios och går på middag med stora filmpersonligheter.

En annan svensk i Hollywood vid denna tid var Greta Garbo. I filmen har hon kronprinsen till bordet. Året innan hade hon och Maurtiz Stiller tillsammans bjudits in till Filmstudion av MGMs grundare Louis B. Mayer, som också syns i denna film. Stiller blev bara kvar i Los Angeles i ett par år, medan Garbo blev internationell stjärna.

År 1926 experimenterad filmbranschen med tvåfärgsfoto och i filmen finns sekvenser i den särpräglade blåröda färgskalan. Exakt vilken tvåfärg det rör sig om kan vi inte avgöra, men vid tidpunkten var Technicolors tvåfärg populär och samma år som kronprinsparet besökte Hollywood så hade långfilmen Sjörövaren av Albert Parker premiär, en film helt i Technicolors tvåfärg.

I slutet av filmen om kronprinsparet i Hollywood så introduceras kronprinsen för en grupp som till synes är från ett amerikanskt ursprungsfolk (vi vet inte om de är det, eller skådespelare i kostym).

Kronprinsen provar en huvudbonad med fjädrar. Bilderna kan förstås i kontext med andra möten mellan det svenska kungahuset och amerikanska urfolk. Historikern Adam Hjortén har i skrivit om jubileumsfiranden av den forna svenska kolonin Nya Sverige sin avhandling ”Border-Crossing Commemorations: Entangled Histories of Swedish Settling in America”, där både Kungen och urinvånare från Lenape-folket deltagit, senast 2013. Precis som i filmen från 1926 är man fortfarande mån om att framför kameran framställa mötet mellan koloniserande makt och urfolk som fredligt och oproblematiskt, utan rum för att minnas det våldsamma och djupt hierarkiska i vår koloniala historia.

Läs mer: Hjortén, Adam, Därför ska Sverige sluta fira sin koloniala historia, Dagens Nyheter, 2013-05-15

 • Kategori Kultur och nöje
 • Ort Los Angeles
 • Längd 12 minuter
 • Medverkande Kung Gustaf VI Adolf, drottning Louise, Greta Garbo, Lon Chaney, John Gilbert, Ramon Novarro, Lillian Gish, Louis B. Mayer
 • Produktionsbolag Metro Goldwyn Mayer
 • Produktionsland Sverige
 • Utgångsmaterial 35 mm, stumbildsformat (1,33:1), stum, svartvit, färg
 • Arkiv Svenska Filminstitutet
 • Läs mer om filmen i Svensk Filmdatabas

SE ANDRA FILMER I NÄRHETEN

Laddar kartan...
Laddar filmer...

   Vet du något mer om denna film?

   Skicka gärna informationen till oss, så kontaktar vi dig om vi har några ytterligare frågor. Tack på förhand!